Elég fél óra a konyhában?

Az asztalon lehet 30 perc alatt a 3 fogásos ebéd

Rizotto változatok

2020. szeptember 18. 05:16 - Biromakönyvem

Amíg "kavarod" készítsd el a hozzávalókat

A rizotto egytál étel. Krémes, gazdag, mégis könnyed és gyors meleg főétel. Régebben a zöldséges rizst csak köretként tálaltuk, aminek köze sincs a rizottohoz, de szerencsére bekerült a magyar konyhák menüjébe is e csodálatos finomság.
Csak a képzeletünk szabhat határt a változatosságának. Lehet citromos, lehet zöldséges, húsos, tenger gyümölcseivel gazdagított.

Számomra a gyorsaság fontos, hiszen amíg a rizst készítjük, közben készülhetnek a hozzávalók. Van, hogy közben pakolom bele és fedő alatt 5 perc alatt hagyom összeérni az ízeket, van, hogy külön készítem el a hozzávalókat, de egy időben a rizzsel. 20-25 perc alatt készre főzöm.

Recept:
Rizotto rizst használunk.
Cca 1 liter forró hús vagy zöldség leves alapot öntünk egy kancsóba, hogy könnyen tudjuk majd adagolni.
(bevallom, ha éppen nincs itthon leves alap, akkor vegetát öntök fel forró vízzel.)
Egy serpenyőben kevés olíva olajat hevítünk. 1 kisebb hagymát, fokhagymát apróra vágunk és beletesszük. Átforgatjuk és rászórjuk a rizst. Cca 30 dkg (2 főre). Folyamatosan forgatjuk a keverőkanállal az olajon, amíg a szemek elkezdenek kifehéredni.
Ekkor ráöntünk 1-1,5 dl fehér bort és addig mozgatjuk a rizst a serpenyőben, amíg elpárolog a bor. Közben sózzuk, borsozzuk.
Ezután 1-1,5 dl-enként adagoljuk hozzá a leves lét. A lényeg, hogy egyszerre nem adunk hozzá sokat, és nem kavarjuk folyamatosan. Inkább a fakanállal mozgatjuk a rizst.
Ha elpárolgott a lé, akkor addig adagoljuk, amíg a szemek megpuhulnak és a kancsóból elfogy.
Ha kész, beleszeletelünk cca 5 dkg vajat és átmozgatjuk, addig, amíg elolvad.
"Feltét", amit hozzáadunk és beleforgatjuk
Garnélás:
A garnélákat egy serpenyőben mindkét oldalukon, kevés olíva olajon pirítom, míg rózsaszín lesz és utána a rizshez forgatom, kevés citrom levét facsarom rá, 5 percre lefedem, hogy az ízek összeérjenek. Citromfű, koriander zöld levelét apríthatjuk hozzá, de petrezselyem zöld is kiváló.

Gombás:
Egy serpenyőben a szeletelt gombát elkezdem pirítani. Sózom, borsozom. Van, hogy kockázott színes paprikát adok hozzá. Gyorsan sütöm, hogy hamar elpárologjon a gomba leve. A végén aprított zeller vagy petrezselyem zölddel gazdagítom. A rizshez adom, fedő alatt 5 percet hagyom állni.

Grill zöldségkeverék:
Egy serpenyőben a grill, vagy vegyes zöldségeket kevés olíva olajon pirítom, s ahogy a nedvesség kioldódik, közben párolódik is. Itt is heves lángon dolgozzunk. A rizshez keverjük és 5 percig fedő alatt hagyjuk összeérni az ízeket.

Citromos:

Egy - két citrom levét belenyomjuk.
A citromok héját szeletelve (hosszúkás vékony szeletekben) hozzáadjuk.
Citrom húsát lehelet vékonyan szeljük, beleforgatjuk.
Rátesszük a fedőt és 5-10 percig hagyjuk pihenni.
Tálaláskor összeforgatjuk bazsalikom és petrezselyem levéllel, kevés menta levéllel.


(a cikk jobb oldali sávjában találod a FB Szeretek sütni, főzni Biromakonyhám csoportot, kattints és a csoport keresőbe írd be: Rizotto)

Pár képet mutatok inspirációnak, ami a konyhámban készült:

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://biromakonyham.blog.hu/api/trackback/id/tr9816205208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása