Életmódnapló

Süssünk, főzzünk, utazzunk!

Túrós batyu IR köntösben

img_8949.jpg

Amikor speciális diétában megkívánunk egy péksüteményt, akkor bizony elő kell venni a kötényünket és melegíteni a sütőt, mert sajnos nem minden sarki pékségbe lehet leszaladni és venni egyet.

Szóval ugyan lefutottam a sarokra, de csak a kisboltba, hogy bevásároljak élesztőből, túróból és tojásból és kipróbáljam, milyen egy házi, teljes kiőrlésű, cukormentes túrós batyu. Korábban már több kelt tésztát is kipróbáltam, de nekem ez vált be a legjobban. Ezért jöjjön is a recept!

Hozzávalók a tésztához:

  • 75 g búzaliszt
  • 125 g teljes kiőrlésű liszt
  • 12 g friss élesztő
  • 150 ml laktózmentes tej
  • csipet só
  • 25 g cukornak megfelelő édesítő
  • 37 g margarin
  • +1 tojás a tetejére

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 250 g laktózmentes túró
  • 5 g cukornak megfelelő édesítő
  • fél citrom reszelt héja
  • vanília
  • 1 tojás
  • 5 g teljes kiőrlésű tönkölybúzadara

Elkészítése:

A tejet megmelegítem, hogy langyos legyen, majd belemorzsolom az élesztőt és félre teszem, amíg felfut.

Ezalatt a lisztet elkeverem az édesítővel és a sóval. Hozzáadom a margarint, majd a felfuttatott élesztőt is. Ebből egy lágyabb tésztát gyúrok és félre teszem 1-2 órára kelni.

Amíg kel a tészta, addig elkészítem a tölteléket. A tojást kikeverem az édesítővel, a citrom héjával és a vaníliával. Ezután apránként hozzá adom a túrót és a búzadarát is. Hűtőbe teszem.

A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtom lisztezett deszkán. A legjobb, ha négyzet alakúra nyújtjuk, mert akkor egyszerűbb kisebb négyzeteket vágni belőle. A kockák közepébe elosztom a tölteléket, majd az egymással szembeni csücskét összecsípem, így kapok batyu formát.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket. Felvert tojással megkenem a tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm.

Szénhidrát tartalom: 154 gramm CH

img_8953.jpg

Leírás

Anikó vagyok, és ez a blog egyfajta napló, amiben az IR és endometriózis mindennapjaimat ismerhetitek meg.

Címkék

160 gramm (36) 160 gramm diéta (36) adenomiózis (1) áfonya (2) áfonyás piskóta (1) amerikai palacsinta (2) autós nyaralás (1) bagel (2) barna rizs (2) beauties (1) betegség (1) bolognai (2) bolognai szósz (2) borsó (2) citológia (1) cseresznye (1) cseresznyés galette (1) csirkemell (1) cukkini (5) cukkinis tészta (1) cukkini lepény (1) desszert (6) diagnózis (1) diéta (24) dietetikus (1) dzsem (1) egytálétel (2) életmódváltás (5) endometriózis (2) eper (3) eperlekvár (1) észt fahéjas kalács (1) észt kalács (1) étrend (11) fahéjas kalács (1) focaccia (1) fokhagymás cukkini tészta (1) fokhagymás tészta (1) főzzünk (33) galette (2) gomba (2) gombás-zöldséges egytálétel (1) gombás csirkemell (1) hamis lasagne (1) heti menü (2) hiperprolaktinémia (2) húsvét (1) húsvéti kalács (1) inzulinrezisztencia (38) ir (40) ir barát (30) ir recept (32) jam (1) kajapakk (1) kalács (1) karfiol (1) kekszes gyümölcsös túrókrém (1) kolbász (1) kolbászos lencseleves (1) köles (2) kringel (1) krumplis tészta (1) kukorica (2) lángos (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (2) lepény (2) lepénykenyér (1) leves (1) málna (2) mediterrán töltött padlizsán (1) menü (2) mindenmás (7) minden más (6) nyaralás (1) olasz étel (5) orvos (1) p4 (1) padlizsán (2) pajzsmirigy (1) pajzsmirigy alulműködés (1) palacsinta (1) paradicsom (4) pcos (10) péksütemény (6) perec (1) piskóta (1) pizza (3) pizzás csiga (2) pulykahús (1) rákmegelőző (1) rákmegelőző állapot (1) rakott cukkini (1) rakott étel (1) rakott karfiol (1) recept (27) reggeli (2) rizs (2) sült szendvics (1) sütemény (5) szendvics (1) szénhidrát (2) szénhidrát számolás (2) szezámmagos perec (1) teljes kiőrlésű (15) tészta (2) tésztaszósz (1) tízórai (1) tojás (3) tojáslepény (1) töltött padlizsán (1) túró (2) túrógombóc (1) túrókrém (1) túrós batyu (1) utazás (1) utazás iresként (1) uzsonna (1) vegetáriánus (1) vörös lencse (1) zab (3) zabliszt (1) zöldbab (1) zöldborsó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása