Tulajdonképpen superfood. Csakúgy, mint a csírák, a mikrozöldek is fiatal növények, amelyek telis-tele vannak vitaminokkal, tápanyagokkal és természetesen sok-sok ízzel, mindezt koncentrált formában. A csírák és a mikrozöldek között az a különbség, hogy míg a csírák tulajdonképpen az újonnan kicsírázott magvak, a mikrozöldek már a csírák tovább nőtt változatai, amelyek kis levelekkel is rendelkeznek. A csírák előbújásához elég mindössze 2-3 napot várnunk, ezzel szemben a mikrozöldek kifejlődéséhez 1-3 hét is szükséges lehet.
Kutatások szerint a mikrozöldek a magas vitamin- és ásványi anyag tatalom mellett magas antioxidáns tartalommal is rendelkeznek. Az antioxidánsok pedig segíthetik a szervezetünket megszabadítani a szabad gyököktől, megakadályozva így a sejtek pusztulását.
Nem utolsó sorban pedig a mikrozöldek otthoni termesztésével a környezetünket is védjük, egy szuper és egyszerű, fenntartható módja a friss, helyi, szezonális zöldségfogyasztásnak, mindezt alacsony költségen. Ha két-három (vagy akár többféle) mikrozöldet rotálunk, minden héten learathatjuk a friss terményünket az ételeinkhez dekorációként, saláta-vagy smoothie alapanyagként, stb. Felhasználási tippeket a poszt végén olvashatsz!
Otthoni körülmények között tehát egyszerűen termeszthetünk mi magunknak is mikrozöldeket, például borsóból, brokkoliból, retekből, mustárból, stb. De pontosan hogyan? Tettem egy kísérletet a Salátázó (https://salatazo.hu/) egyik mikrozöld ültetőcsomagjával, lássuk is a folyamatot és a végeredményt!
Egy ilyen Salátázó ültetőcsomag tartalma 3 db papírtálca, 3 csomag mikrozöld mag, 3 db kókuszrost tégla, egy vízpermetező flakon, illetve részletes útmutató receptekkel kiegészítve.
A folyamat legmunkásabb része, az ültetés egyébként véleményem szerint igen egyszerű és szórakoztató: annyi a dolgunk, hogy beáztatjuk a kókuszrost téglát egy kis vízbe, belenyomkodjuk az így kapott táptalajt a papírtálcába, és rászórjuk a magokat. Ezt követően jön a trükkös része (legalábbis az olyanoknak, mint én, akik mindig elfelejtik meglocsolni a virágjaikat): vízzel kell permetezni a magokat (árnyékos helyen hagyva őket, vagy kartonpapírral letakarva). Amint elkezdenek szárat növeszteni, áttranszportáljuk a kis tálcákat egy naposabb helyre, és tovább öntözzük. Tipp: ha Te is hajlamos vagy elfelejteni az öntözést, akkor érdemes erre az időszakra emlékeztetőket beállítani a telefonodra egy app segítségével.:)
A mag fajtájától függően egyébként kb. 7-14 napon belül válik a mikrozöld szüretelhetővé: amint elérte a két leveles állapotot, lehet is vágni őket! Érdemes mindig csak annyit, amennyire éppen szükséged van az adott ételhez – így sokáig lesz friss, szüretelhető mikrozölded!
A kész végeredményt büszkén arattam le napról napra, és tulajdonképpen szinte minden sós ételre rátettem, amit csak készítettem azokban a napokban. Nem csak szép, de szuper friss ízt is ad az ételeknek, és akár salátaként is funkcionálhat. Figyelembe véve a friss zöldek fogyasztásának egészségre gyakorolt jótékony hatását, a finom ízt és az esztétikumot, én ha tehetem, mindig nevelgetek az erkélyen egy-egy tálca mikrozöldet! Ráadásul a nagyvárosban élve ad egy kicsi lehetőséget is a meditatív „kertészkedésre”!
Top 5 kedvenc tippem a felhasználásukhoz:
1. Tegyük rá pirítósra, szendvicsre!
2. Készítsünk belőle mikrozöld-alapú salátát!
3. Tegyük bele az omlettünkbe!
4. Díszítsük vele a frissen elkészült ételt!
5. Tegyük bele bátran a reggeli smoothie-nkba! (Főleg, ha a spenótosat már megszoktuk és esetleg unjuk is…)
Források:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/316075#microgreens