Babada

A cukor és a só megjelenése a kisgyermek étrendjében

A túlzott cukor-, és sóbevitel következményei

2020. április 01. - Babada

Sziasztok!

Az egészségi állapotunk alakulását sok tényező befolyásolja. Sajnos nincs szent grál a kezünkben, az egészséges étrend sem garancia rá, hogy életünk folyamán majd elkerülnek minket a különböző (krónikus) betegségek, hiszen például a genetikánkon nem tudunk változtatni; ám életmódunk így is jelentős mértékben befolyásolja az egészségünk, közérzetünk és ellenállóképességünk alakulását. Ha mi, anyák (szülők) hozzájárulhatunk gyermekünk testi, lelki jólétéhez, azáltal hogy odafigyelünk a táplálására és egészséges, változatos, kiegyensúlyozott étrendet biztosítunk számára, akkor miért ne tennénk? 

ggh.jpg

Manapság nagy problémát jelent a lakosság, és már az egészen kisgyermekek étrendjében is megjelenő túlzott só-, és cukorfogyasztás, mely komoly egészségügyi kockázatot jelent.

Rögtön az elején érdemes tisztázni, hogy a túlzott sófogyasztás nem feltétlen függ össze a sózással, hiszen a lakosság sóbevitelének jelentős része nem hozzádott sóból ered, hanem feldolgozott élelmiszerekből.

Ahogy a túlzott cukorfogyasztás a sütés-főzéshez használt hozzáadott cukron túl, a méz, üdítőitalok, gyümölcslevek és egyéb rejtett cukortartalmú élelmiszerek beviteléből is adódik. (A friss gyümölcsökből, zöldségekből származó és a tejben természetes módon megtalálható cukor nem ide sorolandó.)

Mi az oka a túlzott só- és cukorfogyasztásnak?

Az egyik legnyomósabb ok, hogy a kisgyermek étrendje az első életévét betöltve egyre jobban elkezd hasonlítani nagyobb gyermekek, illetve a felnőttek helytelen étkezési szokásaihoz. Egy felmérés szerint az 1-3 éves korosztály étrendjében átlagosan 5-6x annyi fehér lisztből készült pékáru szerepel, mint teljes értékű gabona és ugyanígy a gyermekek cukorfogyasztása is meghaladja az ajánlott értéket.

Milyen élelmiszerekre érdemes odafigyelni?

  • sós-, feldolgozott élelmiszerek, félkész ételek, pékáruk, kenyerek, sajtok,
  • cukrozott péksütik, kenyerek, üdítőitalok, gyümölcslék.

babada_chapter_11_pic_2.jpg

Mennyi az annyi?

Az 1-3 éves korosztálynál a gyermekek sóbevitelét ajánlott 2 g/nap alá korlátozni. Ehhez képest felmérések szerint ez a korcsoport az ajánlott sómennyiség 3-4x-esét fogyasztja.

A WHO a napi teljes kalóriabevitel 10%-ában határozza meg a maximális hozzáadott cukorfogyasztást, de inkább az 5% alatti értékhez érdemes közelíteni az egészségügyi rizikók csökkentése céljából. A 0-2 év közti korosztály cukorbevitelére fokozottan érdemes odafigyelni, optimális esetben teljes mértékben kerülendő a hozáadott cukor az étrendjükből. A 2-4 év közti korosztály maximális cukorbevitele 15-16 g, ami 4 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. A késztermékek címkéjét kicsit átbogarászva hamar rájövünk, hogy nagyon könnyen összejön ez a mennyiség, ezért érdemes inkább otthon sütni, ha tehetjük, így odafigyelve az értékekre.

Következmények:

A túlzott sóbevitel megterheli és károsíthatja a kisgyermek még fejletlen veséjét, ami a későbbiekben vesebetegség kialakulásához vezethet, valamint a fokozott sóbevitel későbbi következménye lehet a magas vérnyomás is.

A túlzott cukorbevitel hajlamosít az elhízásra, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát növelő tényező. (Ez az ún. „késői vagy felnőttkori” cukorbetegség, melynek előszobája az inzulinrezisztencia, amikor is az inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelően teljesíteni. Egészségtelen táplálkozással az állapot tovább romolhat, melynek súlyos következményei lehetnek.)

ccc.jpg

Hogyan csökkenthetjük a bevitelüket?

Magas sótartalmú élelmiszereket érdemes mellőzni a kisgyermek étrendjéből. Az ételek ízesítéséhez nem feltétlen szükséges só, zöldfűszerekkel is kiváló ízeket lehet elérni. A zöldségek, gyümölcsök együttes sütése, valamint különböző élelmiszerek különleges párosítása is új ízélményt adhat a gyermeknek és felnőttnek egyaránt. Különféle konyhatechnológiai eljárásokkal is hozzájárulhatunk az ízek megőrzéséhez.

A cukor helyettesítésére tökéletesen megfelenek a különféle gyümölcsök (pl. alma, banán). Kellően édes ízt kölcsönönözhetünk bármilyen muffinnak, gofrinak vagy egyéb sütinek ezek használatával.

Ha szeretnél egy helyen mindent megtudni a hozzátáplálásról, a Babada.hu-n élő online tanfolyamot és online hanganyagot is találsz, amelyek segítségével minden hozzátáplálással kapcsolatos kérdésedre választ kaphatsz!

Facebook oldalamon egészséges, könnyen elkészíthető ételek receptjeit és olyan süteményrecepteket osztok meg, melyek kizárólag cukor nélkül készülnek, bebizonyítva, hogy hozzáadott cukor nélkül is lehet finomat sütni.

Forrás:
https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/04/WHO_cukorajanlas_20150323.pdf
http://www.espghan.org/fileadmin/user_upload/Society_Papers/Sugar_Intake_in_Infants__Children_and_Adolescents._ESPGHAN_Advice_Guide._2018._Ver1..pdf
http://medicalonline.hu/gyermekgyogyaszat/cikk/merlegen_a_konyhaso
https://www.babasmamas.hu/cikk/kisbogre-es-tudomany-variaciok-gabonara

Illusztrációk: www.szkm.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://babada.blog.hu/api/trackback/id/tr2915580654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása