Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

Húsvéti citromos süti

2024. március 25. 12:56 - Detti94

20240325_101417.jpg

Egy igazi retro desszertet készítettem a hétvégén. Azt hiszem ez a citromos süti ugyanúgy a "nagyi klasszikusai" közé sorolható, mint például a méteres kalács vagy a zserbó. Nem nagy ördöngösség elkészíteni, viszont türelmet igényel. Legalább egy éjszakát érdemes a hűtőben pihentetni, mielőtt fölvágjuk.

A recept a következő:

A tésztához: 

60 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

1 citrom reszelt héja

1 citrom leve

20 dkg porcukor

17 dkg vaj

1 tojás

1-1,5 dl tej

A citromkrémhez:

7,5 dl tej

3 csomag vaníliás pudingpor

30 dkg vaj

30 dkg porcukor

2 citrom reszelt héja

 A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd lefóliázva a hűtőbe tesszük pihentetni. Eközben a krémet is összeállítjuk: a tejből körülbelül 6 decilitert elkezdünk forralni, ebbe belereszeljük a citromhéjat. Egy külön tálban a pudingport csomómentesre keverjük a maradék tejjel. Ha a tej már forrni kezd, hőkiegyenlítés után hozzáadjuk a pudingos tejet. Nagyon gyorsan, szinte pár pillanat alatt be fog sűrűsödni. Ekkor gyorsan húzzuk le a tűzről, nehogy lekapjon. A forró pudingot robotgéppel kihűlésig, közepes fokozaton keverjük. Ezután a porcukrot és a szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk. A két masszát összekeverjük. 

A tésztát négy részre osztjuk, körülbelül 30X40 cm-es lapokat nyújtunk és egyesével megsütjük őket. Ha a lapok kihűltek, akkor elkezdhetjük betölteni a süteményt. A citromos krémet három részre osztjuk, és a 4 db tésztalap közé 3 egyenlő mennyiségű krémet rétegzünk.

A sütit egy éjszakát a hűtőben pihentetjük, majd ezután felszeleteljük. Porcukorral meghintjük.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr4618363467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása