Hamarosan újra itt a gyereknap, és nem lenne az igazi az ínycsiklandó sütemény illat nélkül. Mivel javában tombol az eperszezon, ezért összegyűjtöttük a kedvenc epres finomságainkat, hogy maximálisan ki tudjuk használni a friss gyümölcsöket.
1. Csokis eper
Hozzávalók:
- 1 kg eper
- 10 dkg tejcsokoládé
- 10 dkg fehér csokoládé
Elkészítés:
- Az epreket megmossuk, majd szárazra töröljük őket. (Így tud csak megtapadni rajt a csoki.)
- Az tejcsokit és a fehér csokit külön-külön gőz felett felolvasztjuk, majd egyenként belemártjuk az epreket, végül sütőpapírra helyezzük őket.
- Néhány percig hűlni hagyjuk őket, hogy a csoki megdermedjen az epreken.
2. Epres muffin
Hozzávalók:
- 20 dkg finomliszt
- 18 dkg eper
- 12 dkg cukor
- 12 dkg vaj
- 2 tojás
- 1,5 dl tej
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
- A cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet és a lágy vajat alaposan keverd össze, majd dolgozd hozzá a tojásokat.
- A lisztet szitáld át, vegyítsd a sütőporral, és finom mozdulatokkal forgasd a tojásos keverékhez.
- Végül rakd hozzá a megmosott, kicsumázott, darabokra vágott epret.
- A muffinsütőt béleld ki muffinpapírral, és töltsd háromnegyedig a tésztával.
- Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd meg körülbelül 20 perc alatt.
3. Epres tiramisu
Hozzávalók:
- 30 dkg eper (+ a díszítéshez)
- 1 dl narancslé
- 8 ek porcukor
- 2,5 dl tejszín
- 1 tk vaníliaaroma
- 45 dkg mascarpone
- 16 db babapiskóta
Elkészítés:
- A megmosott, szárazra törölt és felkockázott epret a narancslével és a porcukor felével kb. 10 perc alatt sűrűre főzzük, majd félretesszük.
- A tejszínt a maradék porcukorral, a vaníliaraaromával, lassú tűzön felfőzzük, majd lehűtjük és összekeverjük a mascarponéval.
- A babapiskótákat meghempergetjük a kihűlt eperszószban, majd a felét egy tál aljába sorakoztatjuk. Meglocsoljuk még egy kis eperszósszal és két merőkanál mascarponés szósszal. Ezután rárakjuk a maradék epres babapiskótát, és leöntjük újabb adag szósszal.
- A tetejét megkenjük a gyümölcsszósszal, és kirakjuk a felkarikázott eperrel. Fogyasztás előtt egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
4. Epres túrós keksztorta
Hozzávalók:
- 20 dkg vajas keksz
- 10 dkg vaj
- 3 tasak vaníliás cukor
- 1 ek méz
- 4 db tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 75 dkg túró
- 3 ek citromlé
- 25 dkg eper
- 1 tasak eperízű pudingpor
- 5 dkg porcukor
- 1 tasak zselatin
- A kekszet összetörjük, a vajat felolvasztjuk. Összekeverjük a kekszet egy zacskó vaníliás cukorral, a mézzel és az olvasztott vajjal. A tésztát egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformában eloszlatjuk.
- A tojást és a cukrot habosra verjük. A zselatint 1 dl langyos vízben feloldjuk, elkeverjük, majd leszűrve hozzáadjuk. Simára keverjük a túrót a citromlével és 2 zacskó vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a felvert tojáshoz. Az epret megmossuk, villával összenyomkodjuk. Az eperpürét a pudingporral együtt a túrós masszához adjuk. Egyenletesen elkenjük a krémet a kekszen, majd néhány órára vagy akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
- A maradék eperpürét porcukorral édesítjük. A tortát kivesszük a formából, felszeleteljük, tejszínhabbal és eperszemmel díszítjük.
5. Epres sajttorta
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 200 g zabkeksz
- 10 dkg vaj
A krémhez:
- 500g mascarpone
- 300 ml habtejszín
- 4 ek. cukor
- 10g vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 100 ml tej
- 15g zselatin
A tetejére:
- 300 g eper
- 2 ek cukor
- 50 ml víz
- fél citrom leve
- 2g zselatin
Elkészítés:
- A zabkekszet összetörjük és elkeverjük az olvasztott vajjal majd a tortaformába nyomkodjuk egyenletesen, és a hűtőbe tesszük.
- A cukrot és a tejszínt felverjük, majd hozzáadagoljuk a mascarponét, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat. A tejben feloldjuk a zselatint, és 10 percig állni hagyjuk, majd egy kicsit felmelegítjük (nem forraljuk!) és folyamatos kevergetés közben, hozzáöntjük a mascarponés krémhez
- Az epret, a cukrot és a 2 evőkanál vizet felmelegítjük, hozzáadjuk a citrom facsart levét. Ha az eper elkezdett főni és kicsit levet eresztett, akkor botmixerrel összepürésítjük, és utána még 10 percig forraljuk, hogy besűrűsödjön. A zselatint feloldjuk 50 ml vízben, majd a langyosra hűlt eperszószhoz keverjük.
- A kekszalapon eloszlatjuk a mascarponés krémet, majd ráöntjük az eperszószt, és hűtőbe tesszük legalább 3 órára, hogy a zselatin miatt megdermedjen.