Gluténmentes, illatos perzsa szerelemtorta

Életem párjával nem ünnepeljük a Valentin-napot, mert - tudom, klisé-, de nálunk minden nap az. Pénteken azonban fotózni támadt kedvem, és ha már fotóztam, akkor gondoltam sütök is valami alkalomhoz illőt, ha már elővettem a felszerelést. Számos receptet végigböngésztem, de a habos-babos rózsaszín krémes sütik helyett most egy keleties ízvilágú, igazi illatos, és édes - ennek ellenére glutén- és cukormentes - sütivel leptem meg magunkat. Peti le is vágott egy jó nagy szeletet kóstolónak - aztán még egyet, és még egyet, úgyhogy péntek estére el is fogyott a torta fele :)

A legenda szerint egy perzsa királylány készítette ezt a tortát annak a hercegnek,akibe hosszú ideje volt reménytelenül szerelmes, és a herceg a torta elfogyasztása után annak rendje és módja szerint bele is szeretett a királylányba. Ezt sajnos letesztelni nem tudtam pénteken, mert az én hercegem már egy korábbi tortámnál belémhabarodott :) 

(Bevallom, egy kicsit azért csaltam, mert az eredeti receptben javasolt rózsavizem sajnos nem volt itthon - így cseresznyefavirágos, rózsás és különböző virágszirmos teák keverékéből származó édes főzettel dolgoztam, de csalódnom így sem kellett.)

dsc08038-3.jpg

Hozzávalók:

A tésztához: 

6 tojás
250 ml natúr joghurt (nálam görög)
fél csomag sütőpor
220 g cukornak megfelelő mennyiségű édesítőszer 
150 g mandulaliszt vagy finomra darált mandula
150 g barna rizsdara (akit nem zavar a glutén, annak búzadara)
50 g durvára darált vagy tört pisztácia
100 g zabpehelyliszt
1 narancs héja 
2 evőkanál rózsavíz ( nálam virágsziromból főzött tea)
50 ml mandulatej vagy tehéntej
6 szem kardamom
néhány sáfrány bibe (remélem ez a helyes kifejezés) - amit innen is köszönök Eszter barátnőmnek, hiszen nagyon jól tudja, hogy jó elsvábosodó lányként sosem vennék ilyen drága fűszert <3 

A mázhoz:
1 narancs héja
1 narancs kifacsart leve
2 evőkanál rózsavíz ( nálam virágsziromból főzött tea)
125 g cukornak megfelelő mennyiségű édesítőszer
125 ml víz


Elkészítés: A kardamom magokat hámozzuk meg (vagyis fejtsük le róluk a kemény külső réteget), és mozsárban törjük porrá. (Ha őrölt kardamommal dolgozunk, akkor körülbelül 1 kávéskanálnyira lesz szükségünk.) A tejet melegítsük össze a sáfrány bibékkel, majd hagyjuk kicsit hűlni. Egy nagy tálban keverjük össze a tojásokat az édesítővel, majd habverővel keverjük magas fokozaton 6-8 percig, amíg szépen megemelkedik, és világos, fényes, habos állagú nem lesz. Ekkor a tojásos keverékhez óvatosan adjuk hozzá a joghurtot, majd a mandulát, a pisztáciát, a rizsdarát, és a zabpehelyliszttel összeforgatott sütőport, végül a sáfrányos tejet, a narancshéjat és a rózsavizet. A kapott habos tésztát simítsuk 22-24 cm-es tortaformába, és süssük 180 fokon, 45 percig. Még langyosan fordítsuk ki a formából, és helyezzük egy rácsra.

Míg a torta sül, a máz hozzávalót melegítsük össze, és forraljuk addig, míg kicsit be nem sűrűsödik (ez néhány perc). Ha a torta már a rácson van, a még langyos tortánkat kenegessük meg bőségesen a sziruppal, amitől az még illatosabb és puhább lesz, végül díszítsük kedvünk szerint darált pisztáciával, ehető virágszirmokkal és/vagy porcukorral.

dsc08007-2.jpg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://amennyitfelvesz.blog.hu/api/trackback/id/tr115475936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Amennyit fölvesz

Friss topikok

süti beállítások módosítása