Magyarország borvidékei nem igazán alkalmasak természetes édes vörösborok készítésére, emiatt nem is nagyon találkozhatunk velük a boros polcokon, szemben a must sűrítményekkel édesített félédes, édes vörösborokkal. Sajnos (vagy nem sajnos) be kell látni, hogy a hazánkban kapható édes vörösborok nagy százaléka nem természetes módon tartalmaznak cukrot.
Viszont azt jó tudni, hogy a vörösborok tannin* tartalma nincs jó barátságban a nagy mennyiségű cukorral, hiszen kölcsönösen felerősíthetik egymás hatását. Emiatt borítékolható, hogy szép ízegyensúly, harmónia nem lesz a borunkban.
Édes bor többféleképpen jöhet létre, ennek egyik módja a botritiszesedés**. Az édes vörösborok esetében csupán néhány vékony héjú fajta (pl. kadarka, pinot noir, grenache) lenne alkalmas erre, de a Botrytis a nemes rothadás helyett ezeken a fajtákon leginkább csak szürkerothadást idéz elő, így nem nemesen töpped a szőlő a tőkéken, hanem egyszerűen megrothad, ami akár egész ültetvényeket letarolhat.
Mit tegyek, ha mégis szeretnék egy minőségi édes vörösbort fogyasztani?
Itt tudom felhívni kedves olvasóim figyelmét arra, hogy alkohol hozzáadásával is készülnek édes borok. Ezek az úgynevezett erősített borok. A lényege dióhéjban az, hogy az erjesztés során vagy az erjedés végeztével alkoholt adnak a borhoz, hogy annak cukor- és alkoholtartalmát növeljék. A minőségi erősített borok esetében javarészt borpárlatot (brandy-t) használnak erre a célra. Ebbe a csoportba tartozik például a portói, a madeira, vagy épp a marsala is, melyekből minőségi, finom édes vörösborokat kóstolhatunk.
*Másképpen csersav, amely elsősorban a szőlő héjából és magjából kerül a borba (elsősorban vörösborba). Azonban a fahordókból is kioldódhat a csersav, ami szintén hozzáadhat a bor tanninszintjéhez.
** A szőlő különféle rothadását jelenti, amit a Botrytis Cinerea (szürkepenész) nevű gomba okoz. Ha a már érett fürtre telepedik rá a gomba - köszönhetően a váltakozó őszi esős és száraz időnek -, kialakul az, amit nemes rothadásnak hívunk. Azonban a nyers vagy nem egészséges szőlőt megtámadó botritisz hatása határozottan káros.
Egyéb boros tartalmakért, keresd fel facebook és instagram oldalam is. :)