Mézeskalács zabkeksz - 5 hozzávaló

5 hozzávaló

Kosarad:
Mézeskalács zabkeksz Szólj hozzá!

Mézeskalács zabkeksz

By: szabojucus 2018. december 11.

mezeskalacs-keksz-5-hozzavalobol.JPG

A mézeskalácsot minden évben együtt csináljuk a gyerekekkel, s alig tudjuk megvárni vele a decembert! Idén egy új receptet készítettünk először, ami annyira jól sikerült, hogy hagyományos mézeskalácsot nem is fogunk készíteni. Ez tulajdonképpen egy vajas keksz, egy kicsit mézeskalácsosítva!  

mezeskalacs-keksz-5-hozzavaloja.jpg

Mézeskalács zabkeksz

Elkészítési idő: 10 perc előkészítés + 1 óra hűtés + 10 perc sütés

Hozzávalók (20 db nagyobb vagy 35 db kisebb kekszhez):
- 22 dkg zabpehelyliszt 
- 10 dkg vaj
- 8 dkg méz
- 1 tojás
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

Szükséges eszközök:
- robotgép 
- szilikon lapát
- folpack
- kés
- vágódeszka
- sodrófa
- csillag, szívecske és mindenféle szaggató formák 
- tepsi 
- sütőpapír

Elkészítés:
1.
A vajat vegyük ki a hűtőből 15 perccel előbb, hogy szobahőmérsékletű legyen, mire dolgozunk vele.

2. A robotgépben keverjük össze alaposan a vajat és a mézet a tojás sárgájával. Adjuk hozzá a zablisztet, és a mézeskalács fűszerkeveréket és dolgozzuk össze. 

3. Kicsit nedves tésztát fogunk kapni, amit a szilikonlapáttal szedjünk ki a folpackra, csináljunk belől egy "cipót", csomagoljuk be, és tegyük minimum 1 órára a hűtőbe hűlni, hogy egy picit megkeményedjen. 

4.  Sütés előtt melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Vegyük ki a tésztát a hűtőből. Csomagoljuk ki és lisztezett deszkán nyújtsuk fél centiméter vastagra. Szaggassuk ki, tegyük a sütőpapírral bélel tepsibe. Kenjük meg a felvert tojásfehérjével, ha szeretnénk díszítsük mandulával, dióval. 

5.  Süssük 10-12 percet, majd a sütőpapírról levéve, rácson hagyjuk kihűlni.

Díszítés:

Ha a maradék tojásfehérjét, sok cukorral felverjük, akkor csoda szép fehér mázat készíthetünk a kekszekre. Színezhetjük áfonyalekvárral lilára, kakaóporral barnára, vagy kevés kukumával sárgára. Már csak egy kis zacskóba kell önteni, aminek a végét ollóval levágjuk, és kezdődhet a díszítés. A tetejére pedig szórhatunk, apróta vágott csokit, szezámmagot, mandulát, tökmagot, ki hogy szereti! :)

Tippek:

A zabpehelylisztet elkészíthetjük saját magunk is, ha a zabpelyhet aprítógépben, vagy kávédarálóban megörőljük. A nyers tészta 2-3 napig is pihenhet a hűtőben, és mikor megkívánjuk, egy adagot megsüthetünk belőle!

További karácsonyi édesség recepteket itt találsz a blogon »

 

Így készült az idén az első adag december 2-án nálunk! :)

keszul-az-5-hozzavalos-mezeskalacs-keksz.JPG

mezeskalacs-keksz-5-hozzavalobol-mehet-a-sutobe.JPG

gyerekjatek-a-mezeskalacskeksz-diszitese.JPG

homemade-karacsonyi-sutemenyek-5-hozzavalobol.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://5hozzavalo.blog.hu/api/trackback/id/tr2614471422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása