Ha rákeresünk arra, hogy Ikeás Svéd Mandulatorta rengeteg receptet találunk! Nem véletlenül, ugyanis amikor berobbant ez a hihetetlenül finom édesség hazánkban ezer és ezer ember szívét ejtette rabul! Így az enyémet is! :)
Amikor egy szigorú diéta miatt az olajosmagvakról is le kellett mondanom fájó szívvel búcsúztam ettől a kedvencemtől is! Húsvét vasárnapján, késő este eszembe jutott újból és hozzáfogtam, hogy elkészítsen ennek a kívételes finomságnak egy diétásabb verzióját. Már ott voltam, hogy megalkuszom és mandulalisztet használok hozzá, de nem hagyott nyugodni egy gondolat a fejembe: "mi lenne, ha az egészet földimandulalisztből készíteném?! " Aki esetleg nem ismeri ezt a lisztfajtát annak elárulom, hogy a neve igen megtévesztő! Habár ott a mandula a nevében nem egy csonthéjasról van szó, hanem egy bokor apró gumóiról, amiket megtisztítanak, majd megőrölnek és így készítenek belőlük lisztet.
Lássuk, hogy készül ez a torta!
Piskóta:
- 3 db. tojássárgája.
- 3 db. tojásfehérje.
- 3 evőkanál őrölt eritrit.
- 1 evőkanál zsiradék. Én kókuszzsírt használtam.
- 3 evőkanál kakaó. Az eredeti Svéd Mandulatorta recept piskótájában nincs kakaópor,
de egy helybéli cukrászdában kakaós piskótából készítik, ami kifejezetten illik a krémhez, így én is úgy döntöttem, hogy teszek hozzá!
- 3 evőkanál finomra őrölt földimandulaliszt. Egy kávédarálón érdemes megőrölni a durva szemű lisztünket!
- 1 evőkanál növényi tejföl (elhagyható!).
- kerek tortasütő forma.
A piskótából süthetünk 1 adagot is, de én több alkalommal készítettem el úgy, hogy 2 piskótát sütöttem, mert így magasabb lett a torta. Természetesen ez is ízlés dolga, mert az eredeti torta nem túl magas!
Előmelegítjük a sütőnket 150 fokra. Eközben sütőpapírral kibéleljük a tortasütő formánk ajlát és az oldalát is. Kikeverjük a tojássárgájával a lisztet, a kakaót, az eritritet és hozzáadjuk a zsiradékot. Miután alaposan összekevertük a hozzávalókat az egész masszát a kemény habbá vert tojásfehérjékhez öntjük. Vigyázzunk arra, hogy a habot ne tőrjük össze! Végezetül öntsük bele a formánkba és tegyük a sütőbe. (Ha úgy döntöttünk, hogy magas tortát szeretnénk és van két kerek tortasütő formánk, akkor elkészíthetjük egyszerre a piskótákat!) 10 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját! Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült - e a piskóta?!
Krém:
- 5 db. tojássárgája.
- 3 evőkanál tápiókakeményítő.
- 3 evőkanál őrölt eritrit.
- vaníllia őrlemény ízlés szerint.
- 3/4 pohár növényi tej illetve egy kevés a házi pudingunk kikeveréséhez.
- 2 evőkanál finomra őrölt földimandulaliszt (útóbbi elhagyható!).
Ez egy piskótához elegendő krém!
Én volt, hogy a növényi tej mellett tettem még hozzá növényi tejfölt (Natur Aktív kókuszkrém, Aldi). Ilyenkor újból visszateszem a gáztűzhelyre és továbbfőzöm. Ettől lágyabb, kenhetőbb krémet kapunk, de ilyenkor több vanílliát kell még hozzátenni illetve édesítőt is!
Egy tálban csomómentesre keverjük a tápióka keményítőt, a tojássárgáját egy kevés növényi tejjel. Tulajdonképpen házi pudingot készítünk. A tűzhelyen a legkisebb lángon egy lábasba beleöntjük a növényi tejünket és hozzáadjuk a vanílliaőrleményt majd ehez adjuk hozzá a házi pudingunkat, óvatosan folyamatos keverés mellett. Amikor elkészült; puding állagúvá válik. Ekkor félrehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a porrá őrölt eritritünket. Ha úgy érezzük miután megkóstoltuk, hogy nem elég vanílliás adjunk hozzá még plusz vanílliát!
Hagyjuk kihűlni egy kicsit a krémet majd töltsük meg a piskótát vele. Díszítsük és tegyük a hűtőbe pár órára!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.