1 perc Afrika

Így készül a szenegáli mafé!

2019. november 16. 15:00 - Oshumare

A mafé (vagy maafé) egy hagyományos pörkölt, amelyet elsősorban Szenegálban fogyasztanak. Ez az egyszerű mogyoró és paradicsom alapú pörkölt marhahúsból vagy bárányból készül, és rizzsel szokták tálalni. Az étel változatai más nyugat-afrikai és közép-afrikai országokban is megjelennek, ahol nkate vagy nkawan néven is ismert. Mivel Szenegál egyik fő exportcikke a földimogyoró, így több hagyományos ételüknek is fontos alapanyaga. Érdekes, hogy a földimogyoró alapvetően nem őshonos a kontinensen, először az 1560-as években hozták a növényt a számára kedvező klímára a spanyol és a portugál hajósok, amikor elkezdték felfedezni, majd gyarmatosítani az afrikai területeket. A szenegáli konyha, mivel iszlám országról van szó, jellemzően nem használ disznót vagy sertés származékot, legjellemzőbb fehérjeforrásai a hal, a csirke, a bárány vagy a marha. Köretként a rizs vagy a kuszkusz kerül a tányérra. A földimogyoró mellett még meghatározó alapanyag a szenegáli konyhában az édesburgonya, a lencse és a borsó.

Összetevők (6 személyre):

90 dkg kockára vágott bárányhús (vagy marha)
1 fej hagyma, apróra vágva
½ csésze krémes mogyoróvaj
5 evőkanál paradicsompaszta
4 db sárgarépa, hámozva és darabokra vágva
3 szál friss kakukkfű
2 babérlevél
2 evőkanál mogyoróolaj

fekete bors

Elkészítése:

Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát, és főzzük közepes lángon, amíg áttetsző színű nem lesz.
Adjuk hozzá a húst, és főzzük tovább, alkalmanként keverve, amíg minden oldalán enyhén megbarnul.
Egy kis tálban keverjük össze a földimogyoróvajat 1–1,5 csésze hideg vízzel, és öntsük rá a húsra.
Hígítsuk fel a paradicsompürét 2 csésze forró vízzel, és öntsük rá a pörköltre. Keverjük el jól.
Adjuk hozzá a fennmaradó hozzávalókat és alacsony lángon főzzük tovább lefedve, alkalmanként keverve kb. 1 órán keresztül, vagy amíg a hús meg nem puhul.
Távolítsuk el a kakukkfű gallyait és a babérleveleket. Tálaljuk forrón rizssel.

Forrás: https://www.196flavors.com/senegal-mafe/#comments

Szólj hozzá!
Címkék: Recept Szenegál

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr8215308512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása