A legfinomabb ételek a minőségi alapanyagoknál kezdődnek

Szeretem a pulykát

Pulyka gyros

2018. március 17. - Szeretem a pulykát

sutesi_praktika.png
Volt egy pulykánk. Na, nem igazi, hanem egy konyhakész, egész pulyka. Tudjátok, mint Amerikában Hálaadáskor. Ezt a pulykát megsütöttem, de nem akárhogy, hanem sóoldatos pácolással. Attól ugyanis sokkal, de sokkal omlósabb lesz a hús, a profi séfek is gyakran használják ezt a módszert, és mivel bárki meg tudja csinálni, ezért most nektek is elárulom, hogy én hogy csinálom.

A sütést megelőző nap estéjén kell kb. 20 percet rászánni a projektre, annyi ugyanis csak a teendő, hogy el kell készíteni a kb. 6%-os sós pácot. Hogy jön ki a közel 6%? Minden liter vízre jut 6 dkg só. Tehát ha 10 liter víz kell a pulykának, akkor 10x6=60 dkg só kerül a vízbe. Érdemes feltenni főni 5 liter vizet, ehhez kell hozzáadni a 60 dkg sót, és ha teljesen feloldódott, akkor hozzáadni még 5 liter vizet (ami így le is hűti a sós vizet), és ebbe tenni a pulykát. Nyugodtan pihenhet 12-24 órát a pulyka ebben a sós páclében, majd le kell öblíteni a felesleges sót, és megszárítgatni a húst, hogy készen álljon a sütésre. Próbáljátok ki, érdemes, tényleg sokkal puhább, omlósabb lesz így a hús!

Nálunk is így készült most a pulyka, de maradt belőle egy adag, így a maradék pulykamellből pulyka gyros készült.

Hozzávalók

50 dkg pulykamell
görög fűszerkeverék
uborka
lilahagyma
paradicsom
kis pohár natúr joghurt
pita

A pulykamellet kevés olajon megforgatjuk, és a fűszerkeverékkel megszórva megpirítjuk.
A joghurthoz hozzáadunk egy kis teáskanálnyi görög fűszerkeveréket, majd alaposan összekeverjük. A zöldségeket felkockázzuk, felkarikázzuk.
A pitát megsütjük, tetejét levágjuk, és összeállítjuk a házi pulyka gyrosunkat: Felváltva adagoljuk a húst, a zöldségeket, és a joghurtos szószt, és már kész is vagyunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemapulykat.blog.hu/api/trackback/id/tr8013748316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokonai Vitéz Műhely 2018.03.19. 07:16:29

"Hogy jön ki a 6%? Minden liter vízre jut 6 dkg só."
Ez 5,6%-os pác.
A 6% -os úgy jön ki, ha ha 6 dkg sóhoz 94 dkg vizet adsz.

Szeretem a pulykát 2018.03.19. 07:19:47

Kedves Csokonai Vitéz Műhely! Önnek teljesen igaza van. Pontosítjuk, kb. 6%-os pácról van szó. Köszönjük az észrevételt!

NemNick 2018.03.19. 08:09:10

@Szeretem a pulykát: ez nagyon... kulturált volt, gratula! ;)
süti beállítások módosítása