gyümölcs * tejszín * fagy
... avagy a grunge és a fagyik
Itt izzadok a gép előtt, mellettem egy nagy adag saját gyártású fagyi. Gondolom nem kell nagy ívű levezetés, hogy miért írom most le azoknak a fagyiknak a receptjeit listáját, amit mostanában készítettem...
Habár Seattle nem a napfényről és a hőségről híres, azért kaptok minden fagyi mellé egy-egy grunge zenekart. Így jobban fog esni, higgyetek nekem.
Pearl Jam
- 250 g görög joghurt
- 200 ml habtejszín
- 100 g porcukor
- 200 g fagyasztott erdei gyümölcs
- 1 dl vodka
- 1 kávéskanál vanília kivonat
Tejszínt habbá verem a porcukorral meg a vaníliával (nyilván még jobb lenne vanília rudat használni, de ez itt most nem a fine dining vonal épp). A fagyasztott gyümölcsöt botmixerrel pépesítem, majd a görög joghurttal és a vodkával is összedolgozom. A habot belelapátolom a keverékbe és lassan összetekerem a kettőt.
Fagyigép indul, öntöm a fagyi keveréket, dobálok bele pár kisebb gyümölcsöt, 20 perc - fél óra, és ugyanúgy hömpölyög a hűvös, savanykás-édes íz a szádban, mint a Pearl Jam Blackje a füleid között...
Audioslave
- 200 ml frissen főzött kávé
- 150 g porcukor
- 200 ml habtejszín
- 150 ml 3,5%-os tej
- 10 db biscoti (édes, olasz keksz, kávéba mártva szokták enni)
- 1 kávéskanál vanília kivonat
Előbb a kávét készítem el. Nyilván lehetne bármilyen kávéból, de nekem az Aeropress a kedvencem, a saját magam által pörkölt, frissen darált kávéból készítem, így lesz a legjobb - szerintem. Hagyom kihűlni, addig is jön a kávé illat... HA már kihűlt, indítom a habverőt, a biscoti kivételével mindent összekeverek-felverek, majd beleöntöm a fagyigépbe. Amint kész van, a dobozba kanalazom, a tetejére morzsolom a kekszet és kész.
Láttad a lenti videóban a tüzijátékokat? Nna, ez is olyan lesz. Chris Cornell meg ott fog üvölteni a füledben. Örökre.
Nirvana
- 2 db érett, túlérett banán
- 200 ml habtejszín
- 150 ml 3,5%-os tej
- 1 dl sötét rum (Vagy 1 kávéskanál rumaroma)
- 120 g porcukor
Ennyi. Nincs nagy matek, az egészet a turmixba dobom és bedarálom. Fagyigép 25-30 perc alatt elvégzi a dolgát, már csak azt kell eldönteni, hogy rögtön megegyük, vagy csak később. Aki csicsázni akarja, morzsoljon bele zabkekszet.
De a Nirvanás srácok nem tennék.
Temple of the Dog
- 200 ml habtejszín
- 200 g mascarpone
- 100 g porcukor
- 2 dl 3,5%-os tej
- fél vaníliarúd kikapart magjai
- 1 dl vodka
Tejszínt a cukorral és a vaníliával habbá verem, tejjel, vodkával felöntöm, összekeverem, fagyigépbe teszem. Nálam ilyen a vaníliafagyi...
Alaptétel, mint a Temple of the Dog.
Alice In Chains
- 200 g friss eper
- 100 g kristálycukor
- 100 g mascarpone
- 200 ml habtejszín
- fél rúd vanília
- 1 marék friss bazsalikom
- fél marék friss menta
- csipet só
Epret feldarabolom, a cukorral elkeverem, hadd eresszen levet, és hozzáaprítom a friss zöld fűszereket is, dobok rájuk egy csipet sót is. Amíg ezek összehaverkodnak, a mascarponét felverem a tejszínnel és a vanília magjaival. Ezekután a levet eresztő cukros epret összeborítom a levével együtt a habbal, összeforgatom, és indítom a fagyigépet.
Klasszikus, csakúgy mint a 'Chains Man in the Boxja. És ugyanolyan jó is... ;)
Soundgarden
- 100 g étcsoki
- 100 g porcukor
- 2 evőkanál holland kakaó
- 200 ml habtejszín
- 150 ml 3,5% tej
- 1 kávéskanál vanília
- 1 dl vodka
A csokit gőz felett megolvasztom, aztán belecsorgatom a tejszínbe, megy bele a porcukor és a kakaó meg a többi, és habverővel alaposan felverem. Megy az egész a fagyigépbe, utána meg a tálkákba.
Sötét és édes, mint a Soundgarden.
Így a globális felmelegedés és a jégkrém-hiány küszöbén, érdemes beszerezni egy fagyigépet és függetleníteni magunkat fagyi-fronton is...
Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili