Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Bazsalikomos sárgadinnye-krémleves – prosciuttoba tekert, grillezett sárgadinnyével

2018. június 20. - ízeknyelvén

Igazán mutatós leves, és higgyétek el, pofonegyszerű elkészíteni. Kell hozzá egy turmix, egy grillserpenyő és pár óra a hűtőben, hogy jól összeérjenek az ízek.sargadinnye-kremleves.jpg

Ha nyár, akkor dinnye. A piros testvérére még várni kell, de szerencsére már igazán finom sárgadinnyét lehet kapni, aminek már a héján keresztül is átütő illata van. Friss gyümölcs fogyasztásából baj nem lehet, ebben is sok az A- és C-vitamin, valamint a rost és a kálium, utóbbi a jó vérnyomás megtartásában segít. A görögdinnyéhez hasonlóan magas a víztartalma, ami szintén nem hátrány a nyári melegben, a gyönyörű színe pedig elég árulkodó, hogy a répához, tökhöz hasonlóan béta-karotin forrásnak sem utolsó.

Bár a sárgadinnye már önmagában is édes, ezért egy kevés mézzel, fahéjjal vagy mentával is szuper gyümölcsleves lesz belőle. Most viszont, ezzel a pici csavarral, egy kicsit különlegesebb ízvilágot adtam neki. Szerintem sokan ismeritek a sonkába tekert sárgadinnye szeleteket, mint előételt, így annyira nem elrugaszkodott ez az irány sem. A szeletek kicsit meggrillezve még jobb ízt kaptak, a bazsalikom pedig nagyon jól kiegészíti ezt az ételt. Ennél a levesnél is igaz, hogy nem kell feltétlenül tejszínnel sűríteni, a natúr joghurt tökéletes bele, ha van a krémesebb görög verzió, még sűrűbb lesz a végeredmény.sargadinnye-kremleves2.jpgHozzávalók:

(4-6 adag)

  • 1 nagy sárgadinnye (kb. 2kg)
  • 150 g görög joghurt
  • 8-10 levél friss bazsalikom
  • kevés só és frissen őrölt bors
  • 3 szelet prosciutto

Elkészítés:

  1. Pucold meg a dinnyét: vágd félbe, kanalazd ki a magjait, és szeletelés közben távolítsd el a héját. Három ujjnyi vastag szeletet tegyél félre a hűtőbe, a többit pedig kockázd fel.
  2. Tedd egy nagyobb turmixba (kb. másfél liter leves lesz) a gyümölcskockákat, a durván felaprított bazsalikomot, kanalazd hozzá a joghurtot, picit sózd meg, és őrölj rá egy kevés fekete borsot. Turmixold ez egészet simára, és tedd a hűtűbe pár órára, hogy igazán hideg legyen, és összeérjenek az ízek.
  3. Tálalás előtt forrosíts fel egy grillserpenyőt, felezd el a félretett dinnye szeleteket, és oldalanként kb. fél percig süsd őket.
  4. Sonkákat hosszában vágd vagy tépd félbe és tekerd körbe a megsütött dinnyéket, majd tálald a tálkákba szedett, behűtött leves mellé.

sargadinnye-kremleves4.JPGKrémes, pikáns és igazán különleges fogás, akár egy könnyű vacsorának is megteszi.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr6614058050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása