Női kézi: további négy Romániában játszó játékos ismerte be, doppingolt

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2019.11.28. 09:57
null
A játékosok állítólag nem tudták, hogy az intravénás lézeres kezelés doppingolásnak számít (Fotó: <a href="https://www.gsp.ro/sporturi/handbal/exclusiv-update-corona-brasov-suspectata-de-dopaj-in-masa-cu-laser-intravenos-4-dintre-jucatoare-sunt-in-lotul-de-mondial-iar-doua-au-primit-notificare-de-la-anad-583280.html" target="_blank">gsp.ro</a>)
Legkorábban december 4-én születhetnek meg az első ítéletek a doppingolással gyanúsított brassói kézilabdázók ügyében. A Román Kézilabda-szövetség által alkalmazott, az érintett játékosok védelmét ellátó ügyvéd, Paul Mincu szerint azonban a történet még nagyon sokáig elhúzódhat.

 

A Nemzeti Doppingellenes Ügynökség (ANAD) által november 18-án meggyanúsított három sportoló, Cristina Laslo, Bianca Bazaliu és Daciana Hosu szerdai meghallgatásán a Corona csapatának további négy játékosa ismerte be, hogy a tiltott módszernek számító intravénás lézeres kezelést kapott. Eliza Buceschi, Daria Bucur, Ana Maria Lopataru és a macedón Natasa Nolevszka közül a három román játékos személyesen is megjelent az ANAD bizottságának meghallgatásán. Mivel a két ügyben közös bizonyítékok vannak, a bizottság úgy döntött, nincs értelme külön vizsgálni őket.

A doppingügyekre szakosodott Mincu szerint a hét sportoló azzal, hogy önként beismerte a tiltott kezelést, enyhébb büntetésre számíthat.

„Úgy gondolom, bebizonyítottuk, hogy nem voltak rossz szándékaik” – nyilatkozta az ügyvéd, aki elsősorban azt szeretné bebizonyítani, hogy a játékosok nem tudták, hogy a klubjuk által elrendelt kezelés doppingolásnak számít.

A Corona doppingügyének kirobbanása miatt a román szövetség valamennyi brassói játékost kihagyta a szombaton kezdődő világbajnokságra utazó válogatott keretből, és ugyanígy tett a montenegrói és brazil szakvezetőség is a szintén Brassóban játszó Ivona Pavicseviccsel, illetve Elaine Gomesszel.

A román válogatott szövetségi kapitánya, Tomas Ryde szerint így még nagyobb teher hárul a nemzeti csapat kapitányára, Cristina Neagura, aki alig néhány hete kezdett el újra játszani kilenc hónapos kihagyás után. A Japánban lejátszott két felkészülési meccsen Neagu csupán egy félidőt játszott, és utána, illetve az edzések után is folyamatosan jegelni kellett a tavaly decemberben megműtött térdét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik