Ételallergiája van? Lehet, hogy csak képzeli
Egy új kutatás szerint az ételallergiások egy részének valójában kutya baja, egyszerűen csak elhiteti magával, hogy nem ehet bizonyos élelmiszereket - írja a Quartz.
Az ételallergia gyakoriságáról - illetve annak érzékeléséről - kevés hiteles felmérés készült az USA-ban, a mostani, amelyben a Stanford és a Northern University kutatói 40,4 ezer amerikait kérdeztek meg, az egyik ezek közül. Az eredmények szerint a megkérdezettek 20 százaléka mondta magáról, hogy allergiás valamilyen összetevőre, de valójában csak 10 százalék rendelkezik hiteles orvosi diagnózissal az állapotáról. (Persze nincs kizárva, hogy egyeseknek azok közül is van valós ételérzékenysége, akinek nincs diagnózisa, de a kétszeres adat azért gyanús).
Az ételallergiásság mint elképzelt állapot terjedése nem meglepő a fejlett világban, mivel növekvő iparág épült a mindenmentes termékek gyártására és értékesítésére, és ezek marketingje azokra az emberekre is hat, akiknek nincs valódi ételérzékenységük. Az ételallergia mint divat már olyan elterjedt jelenség, hogy paródiavideók is készülnek róla Amerikában: