Az oroszok meghekkelték a Nyugatot, ismerte el a Facebook

2017.10.31. 06:19 Módosítva: 2017.10.31. 06:19

A Facebook bejelentette, hogy az elmúlt két évben 126 millió amerikai láthatott olyan tartalmakat, amelyeket a propagandát folytató orosz ügynökség készített. Az amerikai elnökválasztás előtt és után 80 ezer ilyen poszt készült, többségük politikai jellegű vagy társadalmi kérdésekről szól, írja a BBC.

A Facebook ezeket az adatokat egy szenátusi meghallgatás alkalmából közölte, amelyen az orosz propaganda kiterjedtségét és az elnökválasztásra gyakorolt hatását akarják felmérni az Egyesült Államokban. A vizsgálathoz a Twitter és a Google is szolgáltat adatokat.

A Reuters és a Washington Post birtokába jutott adatok szerint az amerikai elnökválasztás idején megjelenő mintegy 80 ezer poszt egy orosz ügynökséghez köthető, amely kapcsolatban áll a Kremllel.

Ez ellenkezik mindazzal, amiért a Facebookot létrehoztuk és amiben hiszünk

– írta jelentésében Colin Stretch, a Facebook vezető jogtanácsosa. 

Mindez abból a szempontból érdekes, hogy Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója 2016 novemberében még „őrült ötletnek” nevezte, hogy az amerikai elnökválasztás kimenetelét bárki nagy tömegben terjesztett hamis hírekkel próbálja meg befolyásolni a Facebookon.

Később annyit ismertek el, hogy a Facebookon megjelent tartalom elenyésző része tekinthető hoaxnak.  2017 augusztusában aztán a vállalat bejelentette, hogy küzdeni fog a hamis hírek ellen, és a gyanús tartalmakat ellenőrzésre küldi.

Októberben a Google bizonyítékokat talált arra, hogy orosz ügynökségek az amerikai elnökválasztás idején több tízezer dollárt fizettek azért, hogy tartalmaikat hirdetésként juttassák el a felhasználókhoz. Októberben a Twitter is megtiltotta, hogy az RT és a Sputnik orosz propagandaoldalak hirdetéseket helyezzenek el.

A Google hétfőn azt közölte: orosz trollok több mint 1000 videót töltöttek fel 18 különböző csatornára, a Twitter pedig 2575 olyan profilt zárolt, amelyek az orosz állami propagandaügynökséghez köthetők.  

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM