Rákot okozhat, ha így főzöd meg az ebédet – A szakértő figyelmeztet
Rengeteg magyar készíti így az ételt, pedig komoly egészségügyi kockázattal jár.

Főzéskor sokan gondolkodás nélkül újrahasználják a már egyszer-kétszer használt olajat. Bár ez a konyhai szokás időt és pénzt takaríthat meg, hosszú távon súlyos problémákat okozhat a szervezetben.
Luke Coutinho életmód-tanácsadó most elárulja, miért káros a szervezetre, ha kétszer-háromszor főzöl ugyanabban az olajban.
Ezért ne használd fel többször az olajat
1. Rákot okozó anyagok képződnek
A főzőolaj többszöri felhasználása során aldehidek és egyéb toxikus anyagok keletkezhetnek, amik növelhetik a daganatos betegségek kockázatát. A szabad gyökök felszabadulása gyulladást idézhet elő a szervezetben, ami számos betegség, például elhízás, szívbetegség és cukorbetegség kialakulásához vezethet.

2. Növeli a koleszterinszintet
A többszörösen felmelegített olajban sült ételek emelhetik az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) szintjét a vérben, amit „rossz” koleszterinnek is neveznek. A magas LDL-szint fokozza a szívbetegségek, a stroke és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.
3. Gyomorégés és savas reflux
Ha gyakran tapasztalsz égő érzést a gyomrodban vagy a torkodban, lehet, hogy az újramelegített olaj a felelős. Az ilyen olajjal készült ételek irritálhatják a gyomrot, fokozva a savtermelést és az emésztőrendszeri problémákat.
4. Cukorbetegség és elhízás
Az újrahasznált olajjal készült ételek nemcsak kalóriadúsabbak, hanem olyan vegyületeket is tartalmazhatnak, amelyek elősegítik a szervezet inzulinrezisztenciáját. Ez hosszú távon növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Így kerüld el az újrafelhasználást
A fentiek tükrében tehát érdemes elkerülni ezt a szokást, ha egészségesek akarunk maradni. Ehhez jó praktika lehet, ha kisebb adagokat főzöl, így kevesebb maradék olaj keletkezik. Mindemellett fontos észben tartani, hogy az újrafelhasznált olaj nem csak főzéskor érhető tetten: számos étteremlánc alkalmazza ezt a megoldást. Ha tehát szimplán csökkented a gyorséttermi étkezéseid arányát, már tettél valamit az egészséged érdekében.

Amennyiben a családodban előfordult cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség vagy Alzheimer-kór, akkor még fontosabb, hogy elkerüld az újrahasznált olajjal készült ételeket. Ezek a betegségek már önmagukban is gyulladásos folyamatokkal járnak, amiket a többszörösen felhasznált olaj tovább súlyosbíthat.
Egészséges a margarin, vagy sem? Ezt kell tudni, mielőtt megveszed
Sok tévhit él a margarinnal kapcsolatban, amiket érdemes tisztázni.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- életmód
- egészséges életmód