Rákot okozhat, ha így főzöd meg az ebédet – A szakértő figyelmeztet

Rengeteg magyar készíti így az ételt, pedig komoly egészségügyi kockázattal jár.

Rákot okozhat a többször használt olaj
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Főzéskor sokan gondolkodás nélkül újrahasználják a már egyszer-kétszer használt olajat. Bár ez a konyhai szokás időt és pénzt takaríthat meg, hosszú távon súlyos problémákat okozhat a szervezetben.

Luke Coutinho életmód-tanácsadó most elárulja, miért káros a szervezetre, ha kétszer-háromszor főzöl ugyanabban az olajban.

Ezért ne használd fel többször az olajat

1. Rákot okozó anyagok képződnek

A főzőolaj többszöri felhasználása során aldehidek és egyéb toxikus anyagok keletkezhetnek, amik növelhetik a daganatos betegségek kockázatát. A szabad gyökök felszabadulása gyulladást idézhet elő a szervezetben, ami számos betegség, például elhízás, szívbetegség és cukorbetegség kialakulásához vezethet.

olaj felhasználása
Fotó: CBAriansah / Getty Images Hungary

2. Növeli a koleszterinszintet

A többszörösen felmelegített olajban sült ételek emelhetik az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) szintjét a vérben, amit „rossz” koleszterinnek is neveznek. A magas LDL-szint fokozza a szívbetegségek, a stroke és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

3. Gyomorégés és savas reflux

Ha gyakran tapasztalsz égő érzést a gyomrodban vagy a torkodban, lehet, hogy az újramelegített olaj a felelős. Az ilyen olajjal készült ételek irritálhatják a gyomrot, fokozva a savtermelést és az emésztőrendszeri problémákat.

4. Cukorbetegség és elhízás

Az újrahasznált olajjal készült ételek nemcsak kalóriadúsabbak, hanem olyan vegyületeket is tartalmazhatnak, amelyek elősegítik a szervezet inzulinrezisztenciáját. Ez hosszú távon növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Így kerüld el az újrafelhasználást

A fentiek tükrében tehát érdemes elkerülni ezt a szokást, ha egészségesek akarunk maradni. Ehhez jó praktika lehet, ha kisebb adagokat főzöl, így kevesebb maradék olaj keletkezik. Mindemellett fontos észben tartani, hogy az újrafelhasznált olaj nem csak főzéskor érhető tetten: számos étteremlánc alkalmazza ezt a megoldást. Ha tehát szimplán csökkented a gyorséttermi étkezéseid arányát, már tettél valamit az egészséged érdekében. 

GettyImages-1480751854
Fotó: Natalia Lebedinskaia / Getty Images Hungary

Amennyiben a családodban előfordult cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség vagy Alzheimer-kór, akkor még fontosabb, hogy elkerüld az újrahasznált olajjal készült ételeket. Ezek a betegségek már önmagukban is gyulladásos folyamatokkal járnak, amiket a többszörösen felhasznált olaj tovább súlyosbíthat.

Egészséges a margarin, vagy sem? Ezt kell tudni, mielőtt megveszed

Sok tévhit él a margarinnal kapcsolatban, amiket érdemes tisztázni.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük