Finomságok a deszkán: padlizsánkrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Keleties deszka: mesésen ízletes, pazar keleti előételek színes kavalkádja. Melengető, fűszeres, 1001-szer is elvarázsol.

A vegetáriánus keleti deszkára nagyon jól illik a paprikakrém és a hummusz is, egy kis pitával vagy csíkokra vágott, falatokra tört lepénykenyérrel.
A vegetáriánus keleti deszkára nagyon jól illik a paprikakrém és a hummusz is, egy kis pitával vagy csíkokra vágott, falatokra tört lepénykenyérrel.

Hozzávalók

  • 2 darab padlizsán (kb. 600 gramm)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél csokor petrezselyem
  • 2 szál menta
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • só, bors, cukor
  • 2 késhegynyi csilipor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 (légkeverésnél 200) fokra, majd béleljünk ki egy tepsit alufóliával. Mossuk meg a padlizsánt, vágjuk le a csumás végét, és vágjuk félbe. A vágott felületet szurkáljuk meg egy hegyes késsel jó alaposan, majd kenjük meg 1 evőkanál olajjal. Tisztítsuk meg a fokhagymát, és vágjuk félbe a gerezdeket. A négy fél gerezd fokhagymából az egyiket tegyük félre, a többit vágjuk hosszában vékony szeletekre, majd dugdossuk bele a késsel szúrt vágásokba úgy, hogy ne látszódjanak ki. 
Helyezzük a padlizsánokat a tepsibe vágott felülettel lefelé, majd tegyük be a forró sütőbe 35-45 percre, hogy jól megpuhuljon a húsa. Időközben mossuk meg és aprítsuk fel a zöldeket durvára. Valamennyi aprított petrezselymet tegyünk félre. Az előző lépésben félretett fél gerezd fokhagymát vágjuk apró kockákra. 
Vegyük ki a padlizsánt a sütőből, és hagyjuk kissé kihűlni. Kaparjuk ki egy kanállal a fokhagymás húsát a héjából, majd keverjük el 1 evőkanál citromlével. Ha már langyosra hűlt, keverjük hozzá a maradék fokhagymát, a zöldfűszereket, a tahinit, a maradék olívaolajat, és egy botmixerrel pürésítsük teljesen simára. Sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá egy csipet cukrot, csiliport és végül a maradék citromlevet. Tegyük egy szép tálkába, majd szórjuk meg a félretett petrezselyemmel. 

Forrás: Smörgas – Finomságok a deszkán (Tanja Dusy)

Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept) Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Ha ázsiai deszkát akarunk készíteni, akkor Thaiföld, Vietnám és Indonézia inspiráló konyhája kimeríthetetlen lehetőségeket kínál. A nyers zöldségek és a friss, zöld fűszernövények mindenképpen hegyekben fognak állni a deszkán. A zöldségekhez, a húsos nyársakhoz és a tempéhez kínáljunk hihetetlenül krémes szószokat.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Újévi életmódváltás? Ezt a gyors vegán levest próbáld ki!

A kukoricától édes, a Cayenne-csilitől kissé csípős lesz ez a finomság, ami szuper lesz minden mexikói hangulatú főétel előtt, de egy fáradtabb napon akár helyette is. Tortillacsipszekkel és jalapeñokarikákkal érdemes tálalnod.

2021. január6., 06:04

Így készül a mince pie vegán változatban

Jó sokáig eláll és nagyon finom karácsonyi nass a mince pie, amiből egy sűrű, forró borsodóval tökéletes karácsonyi desszertet varázsolhatsz.

2020. december15., 06:24

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Vegán szingapúri tészta – ha egy könnyű, húsmentes fogásra vágysz

Egy könnyű, tésztás fogásra bármikor vevők vagyunk, és bár a grízessel és a sajtos-tejfölössel sincs semmi baj, néha az ember inkább egy-egy izgalmas és pofonegyszerűen összerittyenthető különlegességre vágyik. Íme az egyik ilyen kedvencünk!

2021. szeptember16., 11:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek