Egy adag fűszeres saláta mellett a helye: rizsfasírtok cheddarral és zöldségekkel

Megint egy olyan fogás, amivel úgy ügyeskedhetsz, hogy a család hedonista és épp diétázó tagjai is jóllakjanak. A diétások egyenek egy adag barna rizses fasírtot egy nagy adag salátával és fehérborecetes-mézes öntettel, a többeknek pedig adj egy adag fűszeres darált húst a rizses alaphoz, és süsd meg olajban éppen úgy, ahogy a rizslepényeket. Nekik egy klassz majonézes öntetet is készíthetsz citromhéjjal és oregánóval.

A fehér rizs és úgy általában mindenféle gyorsan felszívódó köret barna rizzsel való felcserélése a fogyásban is segíthet. Mivel a barna rizsben jóval több növényi rost található, sokkal jobban és hosszabb ideig csillapítja éhségünket, így kevesebb is elég belőle. Most az olasz arancini egyik egyszerűbb változatát készítettük el vele, amit golyókra formázva panírozhatsz, de zsemlemorzsába forgatva, nagyobb lepényekké formázva is kisüthetsz. 

Ha több időd van, készíts belőle arancinit.
Ha több időd van, készíts belőle arancinit.Bloomberg

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 bögre barna rizs
  • 2.5 bögre alaplé
  • 1 bögre főtt fehérrépa, sárgarépa és borsó (összesen, apróra vágva)
  • 1 bögre reszelt cheddar
  • a sütéshez zsemlemorzsa és olaj
  • 1 darab tojás
  • 1 kisebb adag paradicsompüré (kb. 3 evőkanál)
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 szál apróra vágott újhagyma
  • oregánó
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd a barna rizst az alaplében 45 percen át, majd ha elkészült, keverd el benne a paradicsompürét és a felaprított zöldségeket is. Amikor kihűlt, mehet hozzá a tojás, a sajt és az oregánó is (és ha szükséges, egy kevés zsemlemorzsa). 

Ha ezzel megvagy, formázz belőle kis lepényeket, forgasd meg őket zsemlemorzsában, és süsd ki mindet bő, forró olajban 2-2 perc alatt. Ha egy kicsit több időd van, hagyományos panírt is adhatsz neki, és füstölt sajttal megtöltött golyókként is tálalhatod a rizsfasírtokat. 

kapcsolódó Hogyan főzzek végre ehető rizst?
Hogyan főzzek végre ehető rizst?

Ha szétfőzöd és pépes lesz, az a baj, de ha kicsit kemény marad a közepe, az a baj!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

A vegán ételek is lehetnek nagyon finomak: csicseriborsó-saláta fűszeres zabkolbásszal

Klassz, magyaros ízű, és nincs „nyúlkaja” hangulata sem ennek a mézes-mustáros csicseriborsó-salátának, amihez grillen sült zabkolbászok készültek nálunk. Utóbbiak neve kissé bizarr, de ettől eltekintve tökéletes és jó fűszeres, vegán húshelyettesítők, amik otthon is percek alatt összedobhatók.

2020. február28., 10:40

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Ezekkel a különleges tavaszi tekercsekkel kezdőként sem lesz gondod

Egy jó kis vietnámi hangulatú fogás, amihez már itthon is könnyű beszerezned az alapanyagokat. Készíts mellé apró csíkokra vágott zöldségeket wokban egy kevés gyömbérrel, mézzel, csilivel és szójaszósszal.

2021. február25., 06:00

Gyömbérrel és mézzel grillezett lazac – néhány perc alatt elkészül ez az egészséges különlegesség

Egy nagy adag friss spenót, narancsszeletek és egy kis mézes-fehérborecetes öntet elég ahhoz, hogy egy tökéletes köretet kapjon ez a néhány perces fogás.

2020. február5., 10:56

Így hagyd ki a burgonyát belőle! Pásztorpite gombával és szerecsendiós karfiollal a tetején

A pásztorpite a hús-krumpli kombó egyik egyszerű, de látványos változata, ami karfiollal készítve és a hús mellett egy kis gombával feldobva még finomabb lesz, mint az eredeti.

2020. február16., 11:24

Mustra