Ebbe rejtsd a zabkorpát: pirított diós babfasírtok parmezános édesburgonya-pürével

Teljesen egyszerűen összeállítható fogás, ami kicsit mégis olyan, mintha egy elegáns vega étterem étlapján olvasnád. Ha egy kevés csilis olaj vagy szarvasgomba is kerül mellé, tökéletes lehet akkor is, ha vegetáriánus vendégeket vársz.

A zabkorpával nagyon jóban vagyunk, mert visszafogott íze nem uralkodik el az ételeken, ráadásul segíti a fogyást és a koleszterinszint-csökkenést. Ezért adjuk hozzá, amihez csak lehet, főleg januárban, amíg tart az újévi fogadalmak lendülete. 

Hozzávalók 2 személyre

A fasírtokhoz

  • 25 deka babkonzerv (vagy főtt fehér-, vagy tarkabab)
  • 0.5 bögre durvára aprított pirított dió
  • 0.5 bögre zabkorpa
  • 1 evőkanál (füstölt) paprikapor
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 darab tojás
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 késhegynyi őrölt kömény
  • 0.5 csokor felaprított friss petrezselyem
  • olaj (a sütéshez)
  • 1 nagy evőkanál mustár
  • 1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma

A körethez

  • 60 deka megtisztított és felkockázott édesburgonya
  • 2 nagy evőkanál reszelt parmezán
  • 2 evőkanál puha vaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1.5 deci tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Enyhén sós vízben tedd fel főni az édesburgonyát, majd ha kissé megpuhult, még melegen pürésítsd és keverd el a többi hozzávalóval. Sózd és borsozd, ha szükséges. 

A fasírtokhoz egy aprítógépben pürésítsd a főtt babot, majd tedd át egy tálba, és keverd el vele a többi hozzávalót. Formázz belőle pogácsákat, rudakat vagy golyókat, és forgasd meg egy kis zsemlemorzsában. Bő, forró olajban, néhány perc alatt süsd készre a fasírtokat. 

kapcsolódó Az abbahagyhatatlan csokis desszert: diós-csokis kocka
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Diós pohárkrém eperszósszal – így lesz még több egészséges magféle az asztalodon

A dió és az eper majdnem a legjobb barátok, ebben az édes, diós desszertben is jól elfér egymás mellett az olajos magvak aromája és a savanykás eperpüré. Ha természetes édesítővel készíted, még a felszívódása miatt sem kell aggódnod.

2020. március15., 06:00

Na ez a saláta azért elég menő: tonhalsaláta bébispenóttal, körtével és málnaecetes dresszinggel

A tetején még akár egy kevéske parmezán vagy grana padano is elfér.

2020. február1., 10:40

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Így hagyd ki a burgonyát belőle! Pásztorpite gombával és szerecsendiós karfiollal a tetején

A pásztorpite a hús-krumpli kombó egyik egyszerű, de látványos változata, ami karfiollal készítve és a hús mellett egy kis gombával feldobva még finomabb lesz, mint az eredeti.

2020. február16., 11:24

Sült paprikás-diós hummusz a hirtelen jött vendégségekhez

A hagyományos hummusz is remek, de ez az őszi változat mindent visz. A sült paprikától gyönyörű színe lesz, a ropogós diódaraboktól pedig sokkal izgalmasabb textúrája.

2021. október9., 11:20

Mustra