Egyszerűen elkészíthető különlegesség: pulyka konyakos gesztenyemártásban, almás tócsnival

A legjobb, amikor egy étel izgalmas, isteni, mégis hamar elkészül vele az ember. Ebben a pulykás fogásban aztán semmi nehézség nincs, és a vége mégis egy tök jó őszi-téli hangulatú fogás, amiben a sós és édes ízek klasszul kiegészítik egymást.

Keverni és összedobni ezt a gesztenyés pulykát jóval egyszerűbb, mint megtölteni a hússzeleteket, és ha már unod a gesztenyével töltött változatot, akkor remek alternatíva lehet. A frissen sült, fűszeres hús mellett szuper egy kis édes gesztenyés szósz és egy különleges tócsni – akár még a desszert is kimaradhat egy ilyen tartalmas fogás után.

Imádjuk a gesztenyét!
Imádjuk a gesztenyét!margouillatphotos

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz

  • 80 deka pulykamellfilé
  • 20 deka natúr gesztenyepüré
  • 20 deka főtt gesztenye
  • só és fehér bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál konyak
  • 2 deci tejszín
  • vaj
  • a pulyka előkészítéséhez olaj, paprika, fokhagymapor, só és bors
  • 1 deci zöldségalaplé
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

A tócsnihoz

  • 60 deka reszelt alma
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 mokkáskanál
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 kis kanál sütőpor
  • 3 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Vágd szeletekre a húst, tedd egy jénaiba, majd forgasd meg egy jó adag olajos, sós, borsos, fokhagymás és paprikás keverékben. Kanalazz rá néhány kocka vajat, majd mehet lefedve a sütőbe úgy 40-45 percre (a szeletek vastagságától függően). 

A szószhoz tedd az alaplevet és a tejszínt egy tumixba a gesztenyepürével, sóval, egy kanál mézzel és fehér borssal, majd ha elkeveredett, kezdd el melegíteni. Ha már forró, vegyél ki belőle néhány kanállal, keverd el a keményítővel, és ezzel sűrítsd be a keveréket. Amikor már sűrű, mehet bele egy kanál konyak és a főtt gesztenyedarabok is. Ha szeretnéd gazdagabbra, tartalmasabbra ezt a köretet, egy nagy bögre főtt csicseriborsót is a szószhoz adhatsz, de ha van kedved, aszalt meggyel és pirított mandulával is feldobhatod. 

A tócsnihoz csöpögtesd le a reszelt almát, keverd el a tojásokkal, sütőporral, cukorral és sóval és annyi liszttel, hogy könnyen formázható legyen. Süsd ki bő, forró olajban és már tálalhatod is. Ha karácsonyibb hangulatúra készítenéd, egy kis mézeskalács-fűszerkeverék is mehet hozzá. 

 

Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Forró, krémes gesztenyeleves baconnel – egyszerű és nagyon kiadós vacsorahelyettesítő

Ha csak egy gyors vacsorára van időd, és valami izgalmasabbat szeretnél a bolognai tésztánál és sonkás-sajtos melegszendvicsnél, hagyd a fagyasztóban azt a pizzát is, és dobd össze ezt a remek levest! Sós vajjal megkent, pirított kalácsszeletekkel a legfinomabb.

2021. november9., 09:24

Különleges vacsora fasírt helyett: gesztenyés-vörös áfonyás húsgolyók

Az ilyen különlegességek mellé nem is nagyon kell gondolkodnod a köreten, tökéletes egy adag párolt rizzsel, de nagyon finom sült krumplival és egy kis barnamártás alatt is.

2021. november8., 10:24

Ez a nyári pulykaburger kapros joghurttal és csípős szósszal lesz a legfinomabb

Mi szeretünk mindent, ami finom és gyorsan elkészül, ezért rajongjuk ezt a könnyű pulykaburgert, ami hamburgerzsömlében és kalácsba töltve is nagyon finom.

2021. július19., 10:24

Gyors palacsinta rumos-gesztenyés raguval és tejszínhabbal

Ha ismered ezt a bögrés receptet, soha az életben nem kell többé rágugliznod a palacsinta receptjére. Elég annyit megjegyezned, hogy a fő alapanyagokból 1-1 bögre kell, a többi hozzávalóból pedig kettő darab, kanál, vagy épp csipet. Már mutatjuk is, hogy pontosan hogyan készítsd!

2021. október13., 11:20

Majonézes káposztasalátával szeretjük a legjobban ezeket a csípős pulykaszárnyakat

Ha szereted a sovány pulykahúst, készítsd el mézes-csípős változatban! Ha megvagy vele, akár mázat is készíthetsz hozzá szójaszósszal, gyömbérrel, csilivel, ketchuppal és néhány kanál olívaolajjal.

2021. január29., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek