Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

Mindent imádunk, ami finom, érdekes és szinte magától készül el. Ez a borban átgőzölt, gesztenyével tálalt fogás pont ilyen. Burgonya nélkül, sovány hússal készül, így talán a diétába is belefér. Az alatta, a borban sült körte (vagy akár birsalma) már csak ráadás.

Sült gyümölcsökkel az igazi.
Sült gyümölcsökkel az igazi.Liliboas

Hozzávalók 2 személyre

A húshoz:

  • 2 pulykamell (combból is készítheted)
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál a sütéshez növényi olaj
  • 1 teáskanál rozmaring
  • só és bors
  • 3 deci vörösbor
  • 4 körte

A körethez:

  • 40 deka pasztinák
  • 20 deka natúr gesztenyepüré
  • 1 evőkanál vaj
  • ízlés szerint só és fehér bors
Recept idők

Elkészítés:

Sózd és borsozd a pulykát, majd melegítsd fel a vajat és néhány kanál olajat, ebben forgasd meg a szeleteket. Ezek után mehet a húsra egy kevés rozmaring, és az egész a felkockázott körtékre egy jénaiba. A zsiradékot se dobd ki, mehet a gyümölcsös hús tetejére az is. Tedd a sütőbe, lefedve süsd 20 percen át, majd mehet alá a bor. Lefedve még adj neki legalább ugyanennyi időt, így a körte és a hús egy kicsit átveszi a bor aromáját. 

A zöldségpüréhez főzd meg a pasztinákot, pürésítsd, majd keverd össze a gesztenyepürével, egy evőkanál vajjal, sóval és borssal. 

kapcsolódó Ehhez az indonéz fogáshoz minden van a hűtőben: csilis pulykamell zöldségekkel
Ehhez az indonéz fogáshoz minden van a hűtőben: csilis pulykamell zöldségekkel

Ez az étel jó példa arra, hogy miért érdemes körülnézni a konyhában a ritkán használt fűszerek között.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a gesztenyés-vörös áfonyás kalács tökéletes lesz húsvétra

A sűrű, aromás gesztenyemasszát nem csak karácsony könyékén érdemes felhasználnod. Tökéletes a húsvéti kalács ízesítőjeként, de a téli smoothie-ban vagy gyors kekszek alapanyagaként is nagyon finom. Legjobb barátja egy nagy kanál feketecseresznye-lekvár, ezzel érdemes megkóstolnod az elkészült kalácsszeleteket.

2021. március27., 12:52

Gesztenyés palacsinta – nálunk vörösboros-meggyes raguval készült

Egy remek desszert hétvégére, ami étcsokoládés-rumos öntettel és pirított dióval lesz a legfinomabb. Ha vendégek jönnek, ezt dobd össze – éppen elég elegáns az összes ebédhez és vacsorához, mégsem kockáztatsz vele sokat, hiszen a palacsintát mindenki szereti.

2021. október31., 12:20

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Mustra