Dobd fel az ünnepi halat: pankomorzsában rántott ponty szerecsendiós burgonyagratinnel

Mindjárt két változatot is mutatunk a tökéletes rántott halra attól függően, hogy tengeri vagy édesvízi halat választottál.

A hal lehetőleg legyen minél frissebb. Lassan olvadjon ki. Szerezz be hozzá panko morzsát, azzal lesz tökéletes – mondják a szakértők. Állítólag nem sznoboskodásból, hanem mert a japán, kenyérhéj nélküli változat egy kicsit roppanósabb és könnyebb.

Persze száraz kenyérbélből te is össze tudod dobni, a legfontosabb, hogy a héja hiányozzon róla, illetve a pankóhoz hasonlóan ne törd egészen apróra a morzsát, hiszen ez a fajta nagyobb, épp ezért ropogósabb, sőt hívei szerint kevesebb olajat vesz fel.

Sokféle halból készülhet.
Sokféle halból készülhet.Boston Globe

Hozzávalók 2 személyre

A halhoz

  • 4 pontyszelet (más halból is készítheted)
  • 20 deka liszt
  • 2 tojás
  • 20 deka zsemlemorzsa
  • citrom, só

A körethez

  • 60 deka burgonya
  • 2 deci tejszín
  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, szerecsendió és bors
Recept idők

Elkészítés:

Nulladik lépés: ha tengeri halad van, áztasd fokhagymás tejbe egy fél órára a filéket. Ponty esetén citromozd és sózd a halszeleteket, majd tedd félre ugyanennyi időre.

A sütéshez először a lisztbe, aztán a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába forgasd bele a halat. Hevíts fel egy mély serpenyőben olajat, amikor forró, óvatosan tedd bele, és öt-tíz perc alatt süsd készre őket. Közepes lángon süljön, és lapáttal fordítsd meg, hogy el ne törjön. 

A gratinhoz vágd a burgonyát vékony, maximum 2 milliméteres szeletekre. Egy nagyobb sütőtálat vajazz ki, rétegezd rá a krumplit, minden réteget fűszerezve és sózva. A tejszínt keverd el az összezúzott fokhagymával, öntsd a burgonyára, és 160 °C-os fokos előmelegített sütőben először alufóliával lefedve 30 percig süsd, majd anélkül is ugyanennyit. Ha szereted a márványsajtot, abból is kerülhet a tetejére – nagyon finom a hideg sajt a langyos gratin tetején.  

Ha többen vagytok, akár duplázhatod is a mennyiségeket.

Krémes sütőtök-gratin kicsiknek (is) Krémes sütőtök-gratin kicsiknek (is)

Itt a sütőtök-szezon! Egy finom receptet mellékelünk eme egészséges zöldség feldolgozásához, amelyet bátran elkészíthetsz még a legkisebbeknek is!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ennek az ünnepi diós sültnek minden vega vendég örülni fog

Már csak egy nagy adag gravy, vörösáfonya-szósz és egy finom vajas krumplipüré kell mellé, ha pedig még elegánsabbá tennéd, barackos ragut és narancshéjjal ízesített hercegnőburgonyát kínálj köretnek.

2020. december18., 06:08

Csak egy gyors linzertészta kell ehhez a habcsókos sütihez

Dobj össze néhány kerek kekszet, kend meg kedvenc lekvároddal vagy téli fűszeres sajtkrémmel és helyezz mindegyik tetejére egy-egy habcsókot. Még a szilveszteri éjfélváráshoz is remek nass lesz belőle, ami nem mellesleg megmenti az ünnepek sokadik napján már kissé unalmas habcsókmaradékokat is.

2020. december23., 06:04

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Könnyű és különleges: tárkonyos pulykaragu szőlővel és mascarponéval

Ha idén ünnepekkor viszonylag könnyű ételekben gondolkodsz, készítsd el ezt a pulykaragut szőlővel. Fűszeres bulgur, de akár egy kevés baconnel feltuningolt barna rizs is remekül illik hozzá.

2020. december23., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek