Olasz étel, ami az ünnepi asztalon is finom: házi tészta csípős garnélával, friss fűszerekkel

Na de ki eszik garnélát karácsonykor? Például az olaszok, akiknél az ünnepek első napja inkább a halakról és egyéb tengeri herkentyűkről szól. Miért ne tehetnénk mi is hozzájuk hasonlóan?

A garnélával és a frissen főtt, házi tagliatellével egy olyan isteni fogást készíthetsz, amivel akár az ünnepi menüben is sikert arathatsz, de egy szimpla hétköznapot is fél óra alatt feldobhatsz vele. Ha a tésztát a tintahal tintájával feketére színezed, senki nem mossa le rólad, hogy titokban mesterszakács vagy.

Garnéla is kerülhet bele.
Garnéla is kerülhet bele.luchezar

Hozzávalók 2 személyre

A tésztához:

  • 5 tojás
  • fél kiló liszt
  • fél deci olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj

A tetejére:

  • 2 bögre megtisztított garnéla
  • friss bazsalikom, snidling és oregánó
  • 5 evőkanál édes-csípős szósz (házilag is elkészítheted)
  • fél deci olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 csésze fekete olíva
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet és a tojásokat dolgozd az olajjal simára, majd gyúrd legalább 10 percen át. Pihentesd alufóliában a hűtőben legalább negyedórát, majd lisztes felületen nyújtsd 1 milliméteresre. Vágd úgy félcentis csíkokra (ehhez össze is hajtogathatod, úgy egyszerűbb). Lobogó, sós vízben maximum öt perc kell neki, aztán mehet egy kanál vaj a tetejére, majd keverd el benne a zsiradékot. 

Önts a garnélákra édes-csípős szószt és olajat, vagy ha ilyet nem találsz, keverj össze csípőspaprika-krémet, ketchuppal, egy kanál balzsamecettel, borssal, sóval és növényi olajjal, ebben hagyd őket egy fél órán át. Ha az idő letelt, mehetnek a forró serpenyőbe néhány percre az olajos keverékkel együtt.

Kanalazd az elkészült garnélákat a tészta tetejére, szórd meg az olívabogyóval, friss oregánóval, snidlinggel és bazsalikommal. Néhány szelet lime-mal és aszalt paradicsommal is fedobhatod tálaláskor. 

 

Az igazi dőzs: garnéla gyömbéres répával Az igazi dőzs: garnéla gyömbéres répával

Egy olyan párosítás, amivel még a legsznobabb ismerősöket is el lehetne kápráztatni. Ha nem lenne annyira finom, Ha nem falnánk fel magunk az egészet.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Ebben van a maradék sajtok helye: gyors, sütőporos kenyér sajttal és fűszerekkel

Reggelire és a vacsora mellé is remek ez az egyszerű sütőporos kenyér, ami annyira talán nem puha és levegős, mint élesztővel és kovásszal készült társai, cserébe egy gyors keverés és egy rövid sütés után már szeletelheted is.

2020. december26., 06:04

Thai hangulatban: garnéla zöldbabbal és ananásszal

Az ananász és a garnéla szuper páros. Mindkét alapanyag imádja a csilit, ahogy mi is, úgyhogy nem is hagytuk ki ebből a fogásból. A garnéla és a bab sem tartalmaz túl sok kalóriát, ezért még diéta alatt is elfér egy kevés rizstészta az elkészült ragu mellett.

2021. március20., 11:24

Készíts klassz fasírtot a karácsonyi maradékokból!

Ha maradt egy kevés darált hús a töltött káposztából és egy kevés aszalt gyümölcs a sütemények alapanyagai közül, ezt a finomságot dobd össze!!

2020. december24., 06:24

Ropogós káposzta-garnéla saláta – könnyű vacsora ázsiai hangulatban

Ha te sem rajongsz az unalmas salátákért, dobd fel az egyik legegészségesebb fogást ázsiai fűszerekkel és néhány különleges alapanyaggal. Sokkal finomabb és izgalmasabb minden hozzávaló ebben az édes-csípős hangulatban.

2021. január23., 06:04

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek