Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal!

És ez tényleg krumplis hal, méghozzá az angolok halas pitéje füstölt hallal és jó sok vajas krumplipürével a tetején.

Már megint valami húsféle, amit az angolok krumplipüré alá tettek, majd megsütöttek... Az angol gasztronómia olyan fogása ez, aminek egy rakás előnye van. Nem baj, ha összetörik benne a hal, keverhetünk bele sokfélét, mégiscsak új változatát mutatja meg a hal-krumpli párosnak.

Ez nem hagymás bab.
Ez nem hagymás bab.Andy Hunting

Egy korábbi felmérés során kiderült: az angol a világ egyik legkevésbé népszerű konyhája, ami jó eséllyel a rengeteg felhasznált belsőség miatt lehet. Őket csak az USA, Kína és Brazília előzte meg a legrosszabbak dobogóján. A listán az elsők egyébként az olaszok lettek (amit jó eséllyel a pizzának köszönhetnek).

A halas pite, más nevén a halászpite általában fehér, gyakran füstölt halból (például tőkehalból vagy laposhalból) készül, fehérmártással, sokszor sajtosan. Ízléstől függően garnélarák és főtt tojás is kerülhet bele. Nálunk egy egyszerű, lazacos változatban készül el. 

Hozzávalók 2 személyre

  • 60 deka lazacfilé
  • 80 deka burgonya
  • 1 deci tejszín
  • 2 nagy evőkanál vaj
  • ízlés szerint szerecsendió, só és bors
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 15 deka füstölt hal
Recept idők

Elkészítés:

Kockázd fel és tedd fel főni a krumplit sós vízben.

Süsd meg a kicsit besózott halszeleteket egy kis fokhagymás vajban, majd tedd a vajjal együtt egy kisebb tepsi vagy jénai aljára. (Nem kell nekik sok idő, vastagságtól függően 4-4 percnek is elégnek kell lennie.). Ezek után mehetnek rá a füstölthal-darabok is. (Ez lehet bármilyen hal, amihez hozzájutsz és amivel szívesen készítenéd.)

Amikor a krumpli megfőtt, pürésítsd a tejszínnel, a másik kanál vajjal, majd adj hozzá egy kis szerecsendiót, sót és borsot. Ezzel burkold be a hal tetejét, és pirítsd meg egy kicsit, nagyjából 20 perc alatt. 

(Ha ez már jól megy, próbáld ki többféle hallal, akár zöldborsóval és garnélával is. Ha besamelt is készítenél a krumpli alá, ahhoz egy nagy evőkanál vajat olvassz fel, adj hozzá 3 deka lisztet, majd kis adagonként 3 deci tejet és sót. Sűrítsd be néhány perc alatt. Ehhez a mártáshoz akár sajtot és fokhagymát is adhatsz, így még izgalmasabb lesz a pite.)

 

kapcsolódó Miért nem hús a hal? Megválaszoljuk a nagyböjt nagy kérdéseit
Miért nem hús a hal? Megválaszoljuk a nagyböjt nagy kérdéseit

Hús-e továbbá a tej, a tojás vagy a hód? Elmondjuk!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a klassz, grillezett hal egy wrap közepén lesz igazán finom csemegeuborkával és sajtkrémmel

Ne gondold túl a nyári ebédeket és vacsorákat: egyetlen szelet halból is készülhet menő fogás két személyre. Süsd meg a halat, vágd össze és készíts mellé uborkás szószt egy nagy adag kaporral.

2021. július22., 10:24

Gombás-tökös pite fűszeres tésztakéreggel

Egy remek őszi fogás következik, ami előételként, könnyű vacsoraként, vagy akár egy szelet grillezett karaj mellett is kiválóan megállja a helyét.

2021. szeptember4., 12:52

Sült hal fetával és aszalt paradicsommal – remek nyári ebéd, ami gyorsan elkészül

Kicsit mediterrán és nagyon gyorsan összedobható finomság, ami akár egy gyors pirítóssal és néhány szem koktélparadicsom mellett is remek lesz.

2021. július24., 10:24

Gombás, barna sörös pite – csirkével és pulykával is készítheted

A múlt héten már gyúrtunk elég pitetésztát, most levelessel dobunk össze néhány finomságot, amikből remek, hétköznapi vacsora lesz.

2021. szeptember9., 10:24

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Mézes-narancsos tengeri hal – hideg lencsesalátával még tartalmasabb

Egy jó kis tartalmas nyári fogás, ami a kissé narancsos-snidlinges hideg lencse mellett lesz igazán finom.

2021. augusztus1., 10:24

Mustra