A spanyolok gyúrós kajája: garnélás-csirkés paella

A paella tradicionális spanyol rizsétel, ami számtalan formában létezik, és természetesen minden háznak megvan a saját receptje. Egyrészt szuper fehérjeforrás, másrészt izgalmas, ízekkel és fűszerekkel teli vacsora lehet belőle. Legalábbis nálunk – a spanyolok inkább ebédre fogyasztják.

A tradicionális paella sokféle zöldséggel és különböző húsokkal és tenger gyümölcseivel is készülhet, attól függően, hogy melyik spanyol területről (vagy épp az utca melyik szakácsától) származik. Leggyakoribb fűszere a sáfrány,  autentikus változatban szabad tűzön készül, és egyenesen a serpenyőből fogyasztandó. 

Ez a fogás római és arab hatásra született meg: a rómaiaktól származik a készítéséhez szükséges jellegzetes serpenyő, az arab kultúrának pedig a rizst köszönheti. A laza spanyolok pedig már csak beledobáltak mindent, ami a kamrában volt.

A helyiek szerint egyenesen a serpenyőből kell enni.
A helyiek szerint egyenesen a serpenyőből kell enni.Zufar Kamilov

Hozzávalók 3 személyre

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 20 deka csirkecomb vagy csirkemell darabolva
  • 1 kisebb csészényi kolbászkockák
  • ízlés szerint sáfrány, só és bors
  • 20 deka rizs
  • 6 deci csirkealaplé
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • 2 apróra vágott paradicsom
  • 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 deci száraz fehérbor
  • 10 deka garnélarák (tisztított)
  • 10 deka zöldborsó
  • friss petrezselyem és citrom a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olajat, dobd bele az enyhén megsózott csirkehúst és a kolbászt. Süsd néhány percig kis lángon, majd add hozzá a paradicsomot, hagymát, fokhagymát, paprikát és cayenne-t, ízesítsd sóval és borssal. Néhány keverés után öntsd rá a levest és a bort, majd mehet bele a rizs és a sáfrány is. (Ha nincs sáfrányod, kurkumával is adhatsz neki élénksárga színt.)
Főzd alacsony lángon legalább fél órán át, amíg a rizs megpuhul. (Ha úgy látod, hogy sűrű, pótolhatod vízzel az elfőtt folyadékot.)

Amikor már majdnem kész, kóstold meg és fűszerezd még, ha szükséges, majd mehet a tetejére a garnéla és a borsó is. Adj még neki fedő alatt 8-10 percet, aztán tálalhatod is.

Díszítsd petrezselyemmel, és tálald citromkarikákkal.

Ezért ne öntsd ki a vizet, amivel átöblíted a rizst Ezért ne öntsd ki a vizet, amivel átöblíted a rizst

A takarításnál még jól jöhet, akár a rozsdafoltokat is eltávolíthatod vele.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Őszi barnarizses saláta almával és pirított dióval

Nálunk egy kis kéksajt is kerül bele, így lett tele igazán izgalmas, őszi aromákkal. Ha még tovább fokoznád az izgalmas ízeket, egy marék vörösszőlőt és néhány szelet fügét is adj hozzá.

2021. október2., 10:24

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

A tojásos rizs a legegyszerűbb változatában a legfinomabb

Akár a délről maradt rizsből is összedobhatod vacsorára ezt a kicsit izgalmas, mégis nagyon egyszerű fogást. Ha mindkét fő alapanyagot szereted, jó, ha tudod, hogy együtt még finomabbak. Mint minden hasonló ételre, erre is vonatkozik, hogy maradékmentésre remekül alkalmas: mehet bele minden hűtőben árválkodó zöldségféle, ahogy a vizespohárban várakozó zöldfűszerek is.

2021. szeptember22., 11:24

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek