Egyszerű tésztaételek, amikre esküsznek a Michelin-csillagos séfek

Ha van otthon egy adag frissen gyúrt házi tészta és egy kevés parmezán, akkor az abból készült fogást talán elrontani nehezebb, mint valami nagyon finomat tálalni belőlük. A gyúrt tésztának jól áll a húsos ragu, a tejszín, a paradicsom, a grillezett zöldségek, talán még a házi szilvalekvár is – mondjuk mi. De vajon mit gondolnak erről az ismert séfek, akik azzal töltik a mindennapjaikat, hogy igazán finom és izgalmas tésztaételeket varázsoljanak a vendégek asztalára?

Az Insider arra kért néhány Michelin-csillagos séfet, hogy osszák meg kedvenc tésztaételeik receptjét, és adjanak tippeket a könnyű elkészítésükhöz. Ők is azt vallják: a tésztaételek esetében a lehetőségek végtelenek, hiszen ennek a sokoldalú alapanyagnak a számtalan variációja között bárki megtalálhatja kedvencét.

Három összetevővel is világbajnok lesz a cacio e pepe

A cacio e pepe a legalapvetőbb tésztaétel – kezdte Josh Emett új-zélandi séf. Hagyományosan csak tészta, reszelt pecorino és frissen tört fekete bors ízesíti, de az ízkombináció elképesztő. Emett  mindezeken túl egy kis vaj hozzáadását javasolja, ha extra krémes végeredményt szeretnél. A pecorino sós juhsajt, ezért nincs szükség erőteljes sózásra – de ha csak parmezán van otthon, azt is bátran felhasználhatjuk. 

Kevés hozzávalóból is finom.
Kevés hozzávalóból is finom.from_my_point_of_view / Getty Images Hungary

A szarvasgombától finomabb a legegyszerűbb fogás is. Sőt, azok a leginkább

Srijith Gopinathan, a San Franciscó-i Taj Campton Place étterem séfjének kedvence egy adag krémes tagliatelle fehér szarvasgombával. Bűnösen gazdag fogás – mondja, hiszen egy kis tányérnyi is elég belőle, annyitól bőven jóllakik az ember. 

A mártáshoz Gopinathan parmezán, metélőhagyma és alaplé felhasználását javasolja – és persze ne feledjük a fehér szarvasgombát. A végén pedig adj hozzá egy kis fekete borsot, és ennyi az egész – zárja le a receptet, bár még annyit hozzátesz, hogy ő a maga részéről alkalmanként homárt vagy csirkehúst is ad hozzá. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A carbonarával sem tévedhetsz

Josh Emett szakács azt vallja: minden hobbiszakácsnak tudnia kell, hogyan készítsen el egy klasszikus carbonarát. Emett óriási rajongója az olasz séf, Giorgio Locatelli carbonarareceptjének, aminek az ismeretét „minden szakács repertoárjában elengedhetetlen tudásnak” nevezi. Ez a klasszikus olasz étel egyébként 10 perc alatt összedobható, szóval bárki elkészítheti akkor is, ha siet és/vagy le akarja nyűgözni a barátait. 

A recept otthoni elkészítéséhez csak spagetti, guanciale vagy pancetta (tokaszalonna vagy hasaalja), fekete bors, tojás és pecorino romano sajt szükséges. A nyers tojásból és a sajtból krémes szószt készítünk a tésztára, amit az aromás olasz alapanyagok ízesítenek majd tökéletesre, és óvatosan, a végén adjuk a tésztához, nehogy rántotta legyen belőle. 

Ez egyszerűnek tűnik.
Ez egyszerűnek tűnik.Xsandra / Getty Images Hungary

A tökös gnocchi zsályával a legfinomabb

„Amikor épp otthon vagyok és van egy kis időm, olyan dolgokat szeretek főzni, amiket általában nem csinálnék” – árulta el a lapnak Emett, aki gyakran oktatóvideókat is megoszt ételeiről. A séf szerint a megpuhult tököt és burgonyát liszttel, parmezánnal, tojással és szerecsendióval kell elkevernünk a legfinomabb gnocchi elkészítéséhez, aminek ízét a friss zsálya teszi majd tökéletessé.

A bolognai spagetti igazi klasszikus

Paul Liebrandt szerint a remek bolognai szósz elkészítésének titka a türelem. Hosszú idő alatt, lassan kell összefőzni az alapanyagokat, így még jobban összeérnek az ízek és a végeredmény jóval gazdagabb lesz, mint a gyorsan összedobott változatok. Aki megkóstolja, rájön, hogy megérte az időt és a fáradságot – vallja a szakács. 

Lasagnéból sem csak egyféle akad

Alex Hong San Franciscó-i séf imádja a vegetáriánus lasagnét, mert rengetegféleképpen variálható – ő a gombásat szereti a legjobban. Elengedhetetlen hozzá egy jó besamel, ami krémesen tartja és megadja azt a sajtos, gazdag hangulatot, ami ennél a fogásnál elengedhetetlen. A besamelszósz a lasagne kulcsa – szögezi le Hong. Azt is javasolja, hogy a sajt esetében ne ragaszkodjunk a parmezánhoz, nyugodtan próbáljunk ki egy-egy újabb fajtát, például a pecorinót. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra