8 konyhai hulladék, amit nem kéne kidobnod

Egyre kevésbé tűnik jó ötletnek kidobni olyasmit, amitől nem feltétlenül szükséges megválnunk. Egyrészt nem valami zöldszokás, másrészt pedig tényleg klassz dolgok készülhetnek a kidobásra szánt alapanyagokból, csomagolókból, gondoljunk csak az alaplére vagy a kartondobozra, amiből a gyerekek a vonattól a bunkerig bármit felépítenek. Néhány olyan zöldség és gyümölcs is akad, amikkel sokkal jobban jársz, ha héjastul fogyasztod őket. Mutatjuk, melyek ezek!

A FoodNetwork néhány olyan kidobásra szánt alapanyagot vett sorra, amiktől nem érdemes megválnunk, mert sokkal jobban járunk, ha újrahasznosítjuk vagy egyszerűen megesszük őket. Már mutatjuk is, melyek ezek!

Nem biztos, hogy a kukába való.
Nem biztos, hogy a kukába való.svetikd / Getty Images Hungary

 #1 Almahéj

Az alma héja az első, amitől megszabadulunk, amikor valami jó kis almás édességet, salátát vagy turmixot, esetleg kompótot készítünk. Erre azonban nem lenne feltétlenül szükség: a héj valójában az alma legegészségesebb része, főleg, ha kezeletlen. Gazdag oldhatatlan és oldható rostokban, C-vitaminban, márpedig ezek a tápanyagok megtisztítják az emésztőrendszert, eltávolítják a méreganyagokat és a salakanyagokat a testből. A héjban viszonylag sok a kvercetin is, aminek erős gyulladásgátló hatása van.

Almaecet is készülhet belőle, így állíthatod össze a legegyszerűbben:

#2 Narancshéj

A narancs héjának fehér része is kifejezetten sok heszperidint tartalmaz, amiről kimutatták, hogy csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást és a gyulladásokat, így nem érdemes megszabadulni tőle, ha épp narancsot eszel. A narancs héja kandírozva, süteményekben a legfinomabb, de akár tisztítószert is készíthetsz belőle. Így:

#3 A káposzta torzsája

A káposzta torzsája gyakran a kukában végzi, pedig sokak szerint az a legfinomabb része, ami ráadásul úgy működik, mint egy seprű, amely megtisztítja az emésztőrendszer falait. Használd levesben, gyümölcslevekben, turmixokban, vagy vágd apróra és edd salátában vagy mártogatósként. 

#4 A koriander szára

A fűszernövények használatakor általában csak a levelekkel ízesítünk, és a szárakat, gyökereket eldobjuk. Ám ahogy a kikapart vaníliarúd is aromássá tesz egy zacskó cukrot néhány hét alatt, úgy a koriander szára is használható az ételekben, de akár konyhasóba vagy olajba is beleteheted ízesítőként. Ez a finom fűszer ráadásul segít abban, hogy a vércukorszinted ne hintázzon, és a szabad gyökök termelődését is akadályozza. Az ehető szárakat és a gyökereket levesekbe, pörköltekbe, salsákba, guacamoléba keverve lehet a legjobban felhasználni.

#5 Brokkolilevelek és -szárak

A brokkoli levelei ugyanolyan finomak, mint maga a zöldség, a szárakban pedig egy nagy adag rost van, ami segít abban, hogy az emésztésed jól működjön. A levelek béta-karotint, A-, K- és C-vitamint, antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek elősegítik a vörösvértestek termelődését. Használd őket salátákban, párold, vagy dobd bele a reggeli zöldturmixodba!

#6 Zellerlevelek

A zellerlevél olyasmi, mint a petrezselyem egy rosszabb sorsú változata, amit gyakran eldobnak. Pedig a petrezselyemnél csak nagyon kicsit rágósabb levelek tartalmaznak rengeteg C-vitamint, káliumot és kalciumot, amelyek mind hozzájárulnak az immunrendszer, az egészséges bőr, a vesék és a vérnyomás szabályozásához. A zellerlevél tökéletes a levesben, és ha szereted az ízét, smoothie-ban és salátában is fogyaszthatod. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

#7 Céklazöldek

A legtöbb ember eldobja a cékla levelét, pedig nem kellene. Fogyasztása jó hatással van a látásra, és megakadályozhatja a szürke hályog kialakulását is. Különböző vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és fehérjékkel is büszkélkedhet a cékla zöldje, amit használhatunk levesekhez, frittatába, turmixokhoz, gyümölcslevekhez, salátákhoz, de köretként is tálalhatjuk, fokhagymásan, egy kissé megpárolva.

#8 Uborkahéj

Az uborka héja alapos mosás után maradhat is a zöldségen, főleg, ha a biopolcról vetted le. K-vitamint tartalmaz ugyanis, ami támogatja a csontok egészségét, és a megfelelő véralvadást is elősegíti. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra