Hideg libamáj hagymalekvárral, ahogy Kiskunhalason készítik

A Kiskunságban nagy hagyománya van a májból készült ételeknek. Nemcsak az ikonikus savanyú sertésmájat készítik errefelé igazán finomra: csirkéből, kacsából és libából is remek fogásokat készítenek az itteniek.

Kiskunhalas nemcsak csipkéjéről, de májból készült ételeiről is híres. Ha a combos, kicsit nehéz savanyú máj nem a te eseted, próbáld ki a halasi libamájat. Kiskunhalasi kiruccanásunkkor a Csipke Hotel gazdasszonya, Horváth Anikó specialitását kóstoltuk, és tényleg nem tudunk leállni vele. El is kértük a receptet. 

Bármi ropogóssal finom.
Bármi ropogóssal finom.porosolka

A libamáj igazi ínyencség, és hát nem a legolcsóbb fogások közül való. Mivel azonban kiadós, ebben a receptben ráadásul zsírjával együtt tálalják, nem is kell óriási adagokat enni belőle. Érdemes inkább kis falatokban kiélvezni az édes-sós-krémes kombinációt. 

Hozzávalók

Hozzávalók 10 adag májhoz

  • 80 deka libamáj
  • 80 deka libaháj
  • 10 deka vöröshagyma
  • 1 deka fokhagyma
  • 3 deka
  • 5 gramm egész bors

Hozzávalók 10 adag hagymalekvárhoz

  • 20 deka lila hagyma
  • 10 deka barna cukor
  • 5 deka vaj
  • 2 gramm
  • 5 gramm őrölt bors
  • 0.5 deciliter száraz vörösbor
  • 2 centiliter balzsamecet
Recept idők

Elkészítés:

A libamájat megmossuk, az esetleges ereket eltávolítjuk, majd 4-5 órán keresztül hideg tejben áztatjuk. Az így előkészített májat és libahájat egyszerre vastag talpú lábasba tesszük, és lassú tűzön, kíméletesen pároljuk. Az előfőzés közben sóval, szemes fekete borssal, fokhagymával, vöröshagymával ízesítjük. Mintegy 20 perces párolás után a májat erősebb tűzön zsírjára sütjük. A zsírból a megsült libamájat óvatosan kiemeljük, kihűtjük, adagtálakba porciózzuk, majd leöntjük a kisült libazsírral. Tálalásig normál hűtőszekrényben tároljuk.

 

A megtisztított lila hagymát csíkok vágjuk. Barna cukrot vaj hozzáadásával karamellizálunk, és belerakjuk a hagymát. Addig pároljuk, míg sötétbarnássá és puhává válik. Közben az elpárolgott vizet vörösbor hozzáadásával pótoljuk. Végezetül sóval, Cayenne-borssal, balzsemecettel ízesítjük.

Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Francia karácsony: konyakos libamájpástétom aszalt gyümölcsökkel

Szuper egyszerű fogás ez, amivel könnyen sikert arathatsz. Nem is kell nagyon más a tálaláshoz, csak egy zacskó natúr sós keksz, vagy friss, pirított kalácsszeletek.

2019. november19., 11:20

Pirított csirkemáj baconnel és aszalt szilvával – tört krumpli tetején a legfinomabb

Percek alatt elkészül, mégsem melegszendvics, mi az? Hát például ez a remek, májas fogás, aminek nemhogy nem kell, hanem tilos sokáig sülnie, hiszen a májfalatok csak akkor lesznek igazán roppanósak és belül krémesek, ha csak addig sütöd, ameddig szükséges.

2021. november3., 11:24

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Pizzát is készíthetsz csirkemájjal, mutatjuk, hogyan!

Friss petrezselyemmel a tetején és néhány kanál hideg tejföllel lesz a legfinomabb ez a magyaros pizza, ami, ha szereted a csípőset, simán elbír egy késhegynyi füstös csiliport is.

2021. január31., 06:04

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek