Házi mignon többféle színben: nem kell érte a cukrászdába menned
Ha már gyakorlott vagy a konyhában, készíts házilag mignont!

Ha neked is a kedvenced a cukrászdában kapható mignon, miért ne próbálnád meg házilag is elkészíteni? A süti alapját képező piskóta és vajas krém összeállítása kezdőknek sem okoz nehézséget. A kis kockákat borító cukormáz, vagyis a fondant már keményebb dió, az elkészítése ügyességet és gyakorlatot kíván. Ha ezzel még nem mersz próbálkozni, boltban vásárolt fondant-t is használhatsz hozzá.
Házi mignon
Hozzávalók 12 darabhoz:
A piskótához:
- 12 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 6 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 0.5 dl tej
- 0.5 dl olaj
A krémhez:
- 12 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 3 dl tej
- 3 evőkanál liszt
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- pár csepp citromlé
A bevonathoz:
- 50 dkg porcukor
- 1 dl víz (szűken mérve)
- 1 kávéskanál citromlé
- pár csepp ételfesték
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat válaszd ketté. A fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot, majd kanalanként add hozzá a cukor felét, ezzel is verd fényesre. A tojássárgákat keverd habosra a maradék cukorral, majd öntsd hozzá először az olajat, utána a tejet, végül a sütőporral elkevert lisztet. Forgasd össze a tojásfehérjével. Egyengesd el egy sütőpapírral kibélelt gáztepsiben, és 180 fokon 15 perc alatt süsd meg. A kisütött nagy, vékony tésztából vágj két egyforma téglalapot, és hagyd kihűlni.
A krémhez a lisztet keverd csomómentesre a tejjel, és főzd sűrűre. Tedd félre, hogy kihűljön. A vajat keverd habosra a porcukorral, adj hozzá vaníliaaromát és egy kevés citromlevet, majd ezt forgasd össze a kihűlt krémmel. Oszd el az egyik, szintén már kihűlt piskótalapon, és fedd be a másik lappal. Tedd a hűtőbe néhány órára, hogy hidegen könnyen szeletelhetővé váljon.
A mázhoz a porcukrot főzd össze szűk egy deci vízzel és a citromlével. Többfelé is szedheted, mindegyiket más-más színű ételfestékkel színezve. A hűtőből kivett piskótát vágd kockákra, és sorakoztasd fel egy rácson, ami alá tálcát teszel. Vond be őket a cukormázzal. A lecsepegő mázat felfogja majd a tálca, és nem lesz az egész konyha ragacsos. Egy-két órát hagyd szobahőmérsékleten száradni.
5 dolog, amire figyelj fondant készítésénél: a tiéd lesz a legszebb torta
Még a legegyszerűbb piskóta vagy muffin is varázslatosabbá tehető, ha fondanttal díszíted. Elmondjuk, mire figyelj, hogy a tiéd legyen a legszebb sütemény.
ElolvasomKép: Baloncici / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- áfonya
- joghurtos piskóta
Könnyű és levegős áfonyás piskóta – Citromos máz öleli körbe

- sütemény
- kevert süti