Mindenki eszi, pedig csak káros hatása van: ilyen jót tesz a testtel, ha elhagyod

Ennek az élelmiszernek az elhagyása csak pozitív hatással van az egészségre, javítja a közérzetet és csökkenti számos betegség kockázatát.

Cukor elhagyása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A modern étrendben a hozzáadott cukor szinte mindenhol jelen van, és gyakran szinte észrevétlenül kerül a szervezetbe. Azonban a cukorfogyasztás számos egészségügyi problémát okozhat. A finomított cukor nemcsak az inzulinszintet emeli meg, aminek során a szervezet több glükózt vesz fel a vérből, és ha azt nem használja fel azonnal energiaként, akkor a máj és a zsírsejtek raktározni kezdik – először glikogénként, majd ha a glikogénraktárak megtelnek, zsírrá alakítva, hanem az emelkedést hirtelen inzulinszint-zuhanás követi, ami farkaséhséget okoz.

Ezért fontos a cukor elhagyása

A cukorfogyasztás számos káros hatással bír. A felesleges cukorbevitel elsősorban a hasi zsír lerakódását segíti elő, amely komoly egészségügyi kockázattal jár, a szívbetegségektől a rákig veszélyes betegségek rizikóját növeli meg.

Cukor elhagyása 1
Fotó: Milan Markovic / Getty Images Hungary

A magas cukortartalmú ételek jelentősen megnövelik a hipertónia, azaz a magas vérnyomás kialakulásának az esélyét is  jobban, mint az ételeinkben található só! Erre cseréld a sót, ha magas a vérnyomásod!

Nem túlzás, bár mégis ijesztően hangzik, hogy bizony minden gramm elfogyasztott cukor növeli a cukorbetegség kockázatát. Ezenkívül a cukor jelentősen befolyásolja a bélrendszert is, ahol baktériumok és kórokozók tapadhatnak meg; ha kevés édességet eszünk, ezek gyorsabban kiürülnek a szervezetből, mielőtt megbetegednénk.

Cukor elhagyása utáni változások a testben

Elvonási tünetek: az első néhány napban fejfájás, hangulatingadozás, fáradtság és fokozott édességvágy jelentkezhet, mivel a cukor addiktív hatású. Ezek a tünetek általában egy héten belül enyhülnek.

Testsúlycsökkenés: a cukor elhagyásával könnyebb a fogyás, mivel a felesleges cukorbevitel elősegíti a hasi zsír lerakódását.

Jobb bőrállapot: a cukor elhagyása után 2-3 héttel a pattanások száma csökkenhet, a bőr felszíne egyenletesebbé és simábbá válhat, és a már kialakult finom ráncok is halványodhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

Erősebb immunrendszer: a cukor elhagyásával erősebbé válik az immunrendszer, mivel a cukor befolyásolja a bélrendszert, ahol a baktériumok és kórokozók megtapadhatnak.

A természetes cukrok szerepe

Fontos megjegyezni, hogy a szervezetnek nincs szüksége hozzáadott cukorra a megfelelő működéshez. A szükséges glükózt a szervezet elő tudja állítani a bevitt szénhidrátokból, amelyek megtalálhatók a zöldségekben, gyümölcsökben és más természetes forrásokban. A bogyós gyümölcsök és az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása elegendő energiát biztosít anélkül, hogy a hozzáadott cukor káros hatásainak tennénk ki magunkat.

Fehér kristálycukor helyett ezt használd, ha fogyni akarsz: fel sem tűnik a csere

Ezek úgy helyettesítik a cukrot, hogy nem is tűnik fel a csere közben.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük