Noha az ételeket ízesítő különlegességre esszenciaként tekintenek, valójában ez nem más, mint a Lethocerus indicus nevű bogár azon feromonja, amellyel a hím a nőstényt magához vonzza a párzási időszakban.
Különleges ételekhez adják
Adódik a kérdés azonban, hogy ezt a „nyersanyagot” hogyan nyerik ki. A munka nem egyszerű és nem is könnyű, hiszen ehhez a hím rovarok hátán található apró, folyadékkal teli zsákból egyenként kell kipréselni a nedvet; 25 milliliternyi cà cuống esszenciához azonban nem kevesebb, mint kétezer bogárra van szükség.

Az ázsiai ország fővárosában biztosan megtalálod
A virágos aromájú „fűszert” ugyanúgy használják levesekhez, mint párolt halas ételekhez, de a legtöbben a Hanoi utcai bódékban kapható, hajszálvékony, párolt rizstekercsek mellé kínált mártogatósban szeretik megízlelni. A népszerű – és nem túl olcsó – nedűt afrodiziákumként is szokás megemlíteni, de többen számolnak be arról, hogy az egyébként csípős aromájú esszencia fogyasztása nagyobb mennyiségben szájzsibbasztó hatású.
Ha tudni szeretnéd, melyik az a három étel, amit nem szabad a svédasztalról választani, ajánljuk figyelmedbe ezt a cikkünket.
Ezeknek a svédasztalon megtalálható ételeknek az elfogyasztásával akár az egészségünket is kockáztathatjuk.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés