Bár sok élelmiszert el lehet fogyasztani azután, hogy lejárt a szavatossága, azonban vannak olyanok, amelyeket nem jó ötlet a lejárati idő után.
Ezeket az élelmiszereket ne edd meg a szavatossági időn túl
Ha csak nem szeretnénk egy gyomorrontással, hányással és hasmenéssel járó betegséggel tölteni néhány napot, jobb, ha az alábbi élelmiszereket inkább a szemetesbe dobjuk, ha a csomagoláson lévő dátum alapján már nem fogyasztható, vagy a felbontástól számított időn túlhaladtunk.
Sokan azt gondolják, elég e szempontokat a hús és bizonyos tejtermékek esetében betartani.

- A ricotta, a krémsajt vagy a kecskesajt egy-két hét után megromlik. A keményebb sajtok, mint a cheddar vagy a gouda, hosszabb ideig is eltarthatók a hűtőszekrényben, mert a baktériumok és a penész nehezebben hatol át rajtuk.
- Az üveges szószokat hiába tároljuk hűtőszekrényben, ha elszíneződtek, vagy megváltozik az illatuk, ki kell dobni. Különösen igaz ez akkor, ha belemártjuk a késünket, amivel baktériumokat juttathatunk az üvegbe.
- A mustár akár egy évig is eláll a hűtőben, de a majonézt két, a BBQ szószt négy, a ketchupot pedig hat hónap alatt el kell fogyasztani felbontás után.
- A gyümölcsleveket és a zöldségleveket felbontás után legfeljebb 5 napig lehet eltartani a hűtőben, míg a halat a vásárlás után maximum 1-2 napig. Ez utóbbit ellenkező esetben le kell fagyasztani, különben elszaporodnak benne a baktériumok.
- A bogyós gyümölcsök frissességüktől függően három napig vagy akár két hétig is eltarthatók. Rövidebb időt bír ki a málna és az eper, míg az áfonya akár 14 napig is eláll. Ha ez idő alatt nem fogyasztjuk el a gyümölcsöket, praktikus lefagyasztani.
E cikkünkből megtudhatod, melyik az a három népszerű étel, amit ha naponta fogyasztunk, csökkenthetjük a bélrák kockázatát.

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés