Japán legismertebb és legrajongottabb ételének tartják a sushit, dacára annak, hogy állítólag Kínából származik, ahol az i. e. 5. század és a 3. század között a benne található rizst leginkább csak a halak tartósítására használták. Az eledelt eredeti formájában, narezushiként már évszázadok óta készítik Délkelet-Ázsiában, amellyel helyenként még ma is találkozni.
Ünnepi halas ételből alakult ki a sushi mai formája
A narezushihoz a rizst és a halat együtt pácolták, majd rizsecettel és szakéval keverték össze, végül egy nagy kő alá fektették, és hagyták erjedni. A folyamat végén azonban csak a halat hagyták meg, a rizst pedig kidobták, hiszen annak csak az erjedésnél vették hasznát.

A narezushi egyébként Japánban csak a 8. században jelent meg, ahol minden régió kidolgozta a maga változatát.
Ez időben e halas ételt elsősorban ünnepnapokon fogyasztották.
Későbbi változatából, a 16. század óta ismert namanarezushiból azonban már nem hagyták ki a rizst, sőt megecetezve el is fogyasztották – ez még ma is kedvelt étel Japán ősi városában, Kiotóban.
Ha azt is tudni szeretnéd, milyen volt az étel-házhozszállítás régen, ajánljuk figyelmedbe e cikkünket is.

A kényelmünk minden pénzt megér: ilyen volt anno a házhoz szállítás.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés