Hétfő óta ellenőrök járják az országot, hogy élelmiszer-biztonsági szempontból megvizsgálják a húsvétkor népszerű termékeket.
A március 24. és április 18. közötti országos akcióban elsősorban füstölt húskészítményeket, sonkákat, húsvéti édességeket, kalácsot, tojásokat és borokat ellenőriznek az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az adalékanyagokat és a jelölést is vizsgálják az élelmiszer-biztonsági ellenőrzésen
Az általános ellenőrzésen túl megvizsgálják az adalékanyagok felhasználását, valamint azt, hogy a termék megfelel-e a Magyar Élelmiszerkönyv, valamint a gyártó belső előírásainak. Emellett átnézik a címkén lévő információkat, és hatósági mintát is vesznek.
A tojások esetében a tojóállomány szalmonellamentességét, a tojások jelölését, nyomonkövethetőségét és a megfelelő minőségi osztályba sorolását elemzik a szakértők.
A revizorok mintát vesznek külföldi borokból, gyöngyöző borokból is, ezt értelemszerűen nem a gyártóknál, hanem a boltokban, a forgalmazás ellenőrzésekor teszik majd meg. A forgalmazók esetében megvizsgálják a beltartalmi és élelmiszer-biztonsági jellemzőket, valamint áttekintik, hogy megfelelőek-e a nyomonkövetésre vonatkozó információk és a jelölések.
A magyar háztartások a 2023-as adatok szerint több mint 21 milliárd forintot költöttek húsvéti húskészítményekre. Ez több mint 6800 tonna sonkát és más füstölt húst jelent, ami egy háztartásra vetítve 2,3 kilogrammot tett ki, körülbelül 7200 forint értékben. Sonkából a húsvéti fogyasztás adja az éves mennyiség 41 százalékát.

A füstölt húsok, sajtok ízét általában mindenki szereti. Lehet-e káros hatása, ha túl gyakran fogyasztjuk ezeket a finomságokat?
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés