A nagy gasztroátverés: karamellás-almás, sütőben sült fánkok

Hogy ezt az egyszerű, kevert tésztát bárki a világon fánknak nevezi, az egyszerre nagyon felháborító és megnyugtató. Borzalmas, mert hol van ez az egész a nagymamánk puha, élesztővel kelt baracklekváros fánkjaitól, és szuper, mert a segítségével fél óra alatt fánkot készíthetünk.

Ez a desszert olyasmi kapcsolatban van fánkokkal, mint a fotótapéta a valódi kilátással, a mesterséges úton felpumpált izmok és idomok a természetesekkel, a SUV a terepjáróval, a porkávé a frissen őrölttel. Olyasmi, csak egészen más, de végső soron nagy baj nincs vele. 

Szerintem engedjük el az elnevezést és az „élesztőzést”, és egyezzünk meg abban, hogy a tengerentúl fánkjai egyszerűbben készülnek, mint a mieink, ám formájuk ugyanaz lesz, ahogy az ízük is nagyon finom. Ezzel a recepttel ráadásul egy olyan tésztát kapunk, amit fánksütőforma híján, akár muffinpapírba is tölthetünk. Ráadásul a mi fánkunkhoz képest ennek az édességnek az elkészítése tényleg gyerekjáték, így minden kezdő cukrásznak sikerélménye lehet vele.

Így is tálalhatod.
Így is tálalhatod.nata_vkusidey

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 csésze liszt
  • 1 csésze cukor
  • 0.5 zacskó sütőpor
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 fél mokkáskanál fahéj
  • 1 késhegynyi
  • 0.5 csésze tej
  • 2 enyhén felvert tojás
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 csésze reszelt alma
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze a száraz összetevőket: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szerecsendiót, a fahéjat és a sót, add hozzá a többi hozzávalót is, majd alaposan dolgozd el a keveréket. Tedd a fánkformákba, végül süsd készre 170 fokon nagyjából 20-30 perc alatt.

Ennek a receptnek egyetlen nehézsége lehet, ha nincs otthon fánkkészítő tepsid. Ha így is kipróbálnád, készíts belőle muffinokat, vagy süsd meg egy kisebb tepsiben, úgy is nagyon finom lesz, mondjuk, egy kis édes karamellszósszal a tetején.

Ha szeretnél rá öntetet is, olvassz fel úgy 10 darab karamellkockát egy serpenyőben egy kis vízzel,  majd öntsd a kihűlt fánkok tetejére. Apróra vágott sósmogyoró-darabokkal megszórva az igazi – az édes karamellöntetnek nincs náluk nagyobb barátja.

kapcsolódó Ez a világ 10 legfinomabb fánkja
Ez a világ 10 legfinomabb fánkja

Élet a szalagos és csörögefánkon innen és túl. Receptekkel!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Íme egy klassz datolyás-csokis sütemény, ami hűtőben készül

Utazás közben, gyors reggeliként és desszertként is bevethető ez az egyszerű finomság, amiből dupla adagot is simán összedobhatsz, mert felolvasztás után is nagyon finom.

2021. szeptember11., 10:24

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Mangós-sárfrányos sajttorta-pohárkrém

Ha nem szeretnél a konyhába szobrozni az ünnepekkor, ezt a különleges, fűszeres desszertet dobd össze. Még összevágnod sem kell, adagold kis poharakba vagy desszertestálkákba, és adj neki egy pár óra pihenőt a tökéletes végeredményért.

2021. december23., 06:24

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Mustra