Isteni zöldséges lasagne nyúlós sajttal: ebből senkinek nem hiányzik a hús

A zöldséges, sajtos lasagne laktató, tartalmas, mégsem a megszokott, a lágy szósz pedig különösen vonzó.

Zöldséges, sajtos lasagne
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lasagne nem csak darált hússal fantasztikus, különböző zöldségekkel is elkészítheted. A rétegek közé jól megy a most is könnyen beszerezhető, rendkívül egészséges brokkoli, továbbá a zöldbab, ami akár mirelit is lehet. Paradicsomszósszal, besamellel és nyúlós, vastag sajtréteggel csodás harmóniában vannak. A tetejére választhatsz karakteresebb sajtot is. 

Zöldséges, sajtos lasagne

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 doboz lasagne tészta
  • 40 dkg hámozott paradicsom konzerv
  • 20 dkg zöldbab
  • 1 fej brokkoli
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • petrezselyem

A besamelhez

  • 5 dl tej
  • 2 db tojássárga
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vaj
  • bors
  • őrölt szerecsendió

A tetejére

  • 15 dkg sajt
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomos szószhoz a vöröshagymát aprítsd fel, fonnyaszd meg kevés olajon, rakd hozzá a zúzott fokhagymát, azzal is süsd egy kicsit, majd mehet hozzá a konzervparadicsom. Fűszerezd sóval, borssal, bazsalikommal, petrezselyemmel, és főzd 15 percig. A zöldbabot darabold fel, és forrástól számítva főzd 10 percig, majd szűrd le és csepegtesd le. A brokkolit szedd rózsáira, alaposan mosd meg, és rakd forrásban lévő vízbe, majd főzd öt-hét perc alatt roppanósra.


A besamelmártáshoz hevítsd fel a vajat, szórd hozzá a lisztet, és kevergesd, amíg elkezd pirulni. Öntsd fel a tejjel, majd ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval. Gyakran megkavarva főzd addig, amíg besűrűsödik. Húzd félre, ha kicsit hűl, egyesével keverd bele a tojássárgákat. 


Egy tűzálló tál aljára kanalazz a paradicsomszószból, majd rétegezd a tésztát és a zöldségeket. Középre és a tetejére mehet a besamelből. Arra figyelj, hogy az utolsó réteg tészta legyen, arra pedig egyengesd a maradék besamelt, végül szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 30-35 perc alatt.
A brokkoli pennével és kéksajtos mártással is extra finomság, ráadásul gyorsan elkészül. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük