Felgyorsíthatod a fogyást, ha reggelire eszel gyümölcsöt: ez az oka a kutatók szerint

Sokakat foglalkoztat a gondolat, vajon melyik napszakban célszerű gyümölcsöt enni fogyókúra idején. Amerikai kutatók kiderítették.

gyumolcs reggelire 1
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Noha alig akad olyan fogyókúrás étrend, melyben ne szerepelnének gyümölcsök, érdemes csínján bánni velük, hiszen fogyasztásuk még nem jelent egyenes utat a súlyvesztéshez. 

Mindenekelőtt a fruktózra, azaz a gyümölcscukorra kell odafigyelni, mert, bár lassabban szívódik fel, mint például a szőlőcukor, attól még társaihoz hasonlóan növelheti a zsírraktárakat. Kivéve, ha tudatosan megválogatod, milyen gyümölcsöt, illetve mikor eszel. Legalábbis egy ezzel foglalkozó kutatás szerint.

Gyümölcs reggelire

A Mayo Clinic kutatása szerint könnyebben fogyhatnak, illetve könnyebben meg is tarthatják súlyukat azok, akik tápláló, egészséges reggelivel kezdik a napot. Ebbe beletartoznak a teljes értékű gabonafélék, a fehérje, és igen, a gyümölcsök, közülük is legfőképp a magas rosttartalmúak.

A rostok nemcsak a fogyókúra elengedhetetlen részei, ám ilyenkor kiemelkedő jelentőségűek, hiszen hozzájárulnak a jóllakottságérzethez, segítségükkel lassabban szívódnak fel a tápanyagok az emésztőrendszeren keresztül, egy részüket pedig a szervezet egyáltalán nem képes lebontani. Magyarán, kalóriaértékük nulla, hiszen emésztés nélkül energia sincs.

A USDA National Nutrient Database ajánlása alapján reggelire 8 gramm rostot kellene fogyasztani: egy banán, 100 gramm áfonya, eper vagy málna, egy közepes körte, grépfrút, barack vagy nektarin fedezi ezt a mennyiséget.

Mi a gond a feldolgozott gyümölccsel?

Bármennyire úgy tűnhet, korántsem mindegy, milyen formában fogyaszt valaki gyümölcsöt, hiszen a feldolgozott, cukros kompótlében tárolt konzerv barack, eper, ananász meg sem közelíti a friss változatot. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hasonló a helyzet az aszalt gyümölcsökkel is, ezért - szintén a USDA National Nutrient Database ajánlása szerint - azokból hetente maximum egyszer két evőkanálnyit vagy kevesebbet célszerű enni. Lehetőség szerint ilyenkor se magában, hanem valamilyen magas rosttartalmú étellel, mondjuk zabpehellyel párosítva. 

Önmagukban ugyanis gyorsan felszívódnak, mivel gyártásuk során elveszítik értékes rost-, vitamin-, ásványi anyag- és fehérjetartalmuk nagy részét, ezáltal hamar megdobják a vércukorszintet, amitől rövidesen újból rád tör az éhség.

Mirelit gyümölcsöt azonban bátran fogyassz, ha nincs utáncukrozva.

Fogyókúrás konyha

Általános szabály egy fogyókúrázó konyhájában, hogy semmi olyat ne hagyjon benne, ami kísértést jelenthet. Meg kell szabadulni azoktól az ételektől, melyek régi, rossz beidegződéseket indíthatnak be, vagy túl sok kalóriát tartalmaznak. Az alábbiakban néhány tárolási és rendszerezési trükköt mutatunk, melyek segítségével megkönnyíthető a fogyókúra.

Konyha fogyókúrához: nem gondolnád, mennyit számít, hogy mi van a fagyóban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük