Pillanatok alatt elkészíthető omlós, fahéj-gyömbér illatú sütemény – Ideális ajándék az édesszájúaknak

„Ne sokat adj, magadat add!” hangzik a szívből jövő ajándékozás aranyszabálya. A saját készítésű, „félkész” sütemény ideális lehet a karácsonyfa alá.

Omlós, fahéj-gyömbér illatú karácsonyi sütemény receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket a DM támogatta

Benne járunk a decemberben, ha bemegyünk egy bevásárlóközpontba, biztosan elcsípjük a Last Christmas vagy éppen a Jingle Bells dallamait. Egyre több házon, bejárati ajtón látunk karácsonyi díszítést, talán mi magunk is meggyújtjuk vasárnaponként a gyertyákat az adventi koszorún. Ezekben a hetekben már gyakran akörül forognak a gondolataink, mit adunk majd ajándékba családtagjainknak, barátainknak. A választási lehetőségek közül az egyik legszemélyesebb ajándék az, amin látszik, hogy az ajándékozó idejét, energiáját – és ezekkel együtt kicsit a lelkét is – beletette abba, hogy a meglepetés elkészüljön. Ezért is olyan kedveltek a kézzel készített ajándékok, hiszen ezek személyre szabottak, és érződik rajtuk, hogy aki adja, az dolgozott vele, munkát rakott bele.

Az ünnepekre való készülődést szeretnénk egy kreatív ötlettel segíteni. Az „instant” házi süteménypor nagyszerű ajándék, a gyömbér, a szerecsendió és a fahéj illata pedig már önmagában karácsonyi hangulatot teremt. A most következő meglepetés-ötletből nem csupán isteni finomság készíthető, hanem közös családi-baráti programra is lehetőséget ad a konyhában. Hiszen a legnagyobb ajándék a másikra szánt idő és a közös emlékek.

Az ínycsiklandozó ajándék elkészítése

A recept hozzávalóinak kiválasztásakor nem csak az ízekre gondoltunk, hanem nagy súllyal esett a latba, hogy ezek bio termékek, adalékanyagmentesek és ellenőrzött gazdálkodásból származóak legyenek. Az összetevők közül pár dolog kicsit talán exkluzívnak tűnhet, de ezek - mint a hozzávalók jelentős hányada - akár a sarki drogériában is beszerezhetőek.

A300.23 Femina Image 840x560px

Hozzávalók:

175 gramm dmBio tönkölybúza finomliszt (T630)

  • 45 gramm kristálycukor
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • 3 csipet szerecsendió
  • ½ teáskanál só

Továbbá:

  • 100 gramm hideg vaj
  • 1 tojássárgája (M-es méretű tojásból)

Ha ajándékba adjuk, akkor csak a sütemény száraz összetevőit használjuk fel, az extra alapanyagok már a sütési fázis részei. Az ajándékba szánt adagra szükségünk lesz egy esztétikus külsejű, alaposan megtisztított befőttesüvegre. Keverjük össze a lisztet, a cukrot és a fűszereket, majd rétegezzük egymásra a keveréket és a kókuszvirágport. Az üveget zárjuk le, tetszés szerint díszítsük ki, és akár mellékelhetünk hozzá egy leírást, például ezzel az alábbi szöveggel (amit kiegészíthetünk személyes utalásokkal, kedvességekkel, rajzokkal).

„Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, valamint bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. A száraz összetevőket öntsd egy tálba, majd morzsolj bele a 100 gramm kockára vágott hideg vajat, add hozzá a juharszirupot és a tojássárgáját is. Kézzel alaposan gyúrd össze, majd fóliába csomagolva pihentesd a hűtőben (ez körülbelül egy óra). A tésztát kilisztezett munkalapon nyújtsd ki körülbelül 3 cm vastagságúra és szaggasd ki a neked tetsző sütiformával. A kekszek kb. 7-9 perc alatt sülnek aranybarnára.”

Minőségi összetevők a drogériából

Akármilyen finomságot tervezünk, elkészítésekor érdemes sorra venni a hozzávalókat, hiszen az íz, a minőség és az egészségre gyakorolt hatás szempontjából sem mindegy, hogy mi kerül a szervezetünkbe. A recepthez tartozó tönkölybúza Mezopotámiából került Európába a bronzkorban, lisztjét a középkorig általánosan használták hazánk területén, majd hosszú időre feledésbe merült. Szerencsére újra reneszánszát éli, és kiváló sütési tulajdonságokkal rendelkezik.

A300.23 Femina Products 840x560px

Az ökológiai gazdálkodásból származó dmBio őrölt ceyloni fahéjat Európában elsősorban sütemények, édességek ízesítőjeként ismerik. A keleti konyha sokkal bátrabban használja, például húsételekhez is kiváló. Madagaszkár szigete nem csak a makik hazájaként ismert, hanem innen származik az ökológiai gazdálkodással előállított dmBio vanília is. A fűszernövény termesztése, a válogatás és a betakarítás egyaránt kézi munkával zajlik, a kíméletes feldolgozásnak köszönhetően őrzi meg aromáját. A vegán ”C” minősítésű dmBio juharszirup természetes édesítőszer. Főként Észak-Amerikában, Kanadában és az Egyesült Államokban elterjedt a használata, de jellegzetes édes ízének köszönhetően máshol is egyre ismertebb. A dmBio borkő sütőpor pedig segít, hogy a tészta minél könnyebb, levegősebb textúrájú legyen.

Tippek, ha műkedvelő cukrászoknak ajándékoznál

A fent leírt meglepetés hozzávalói akár variálhatóak a megajándékozott ízlése szerint, de emellett számtalan más sütemény, keksz vagy akár likőr is elkészíthető házilag, december első heteiben érdemes az interneten kutatni a receptek után. Ha van olyan szerettünk, akinek a konyhában töltött percek kikapcsolódást és kreatív tevékenységet jelentenek, akkor állítsunk össze számára egy ajándékcsomagot a „süteménypor” mellé, ezt akár a dm karácsonyi díszdobozában is a fa alá kerülhet. (Az ünnepi meglepetést igazán teljessé tevő kiegészítők akár a dm oldalán is megrendelhetők pár kattintással, ráadásul még házhoz is szállítják.)

  • A sütésálló dmBio étcsokoládé cseppek ideálisak olyan sütemények elkészítéséhez, mint a csokidarabos cookie, a muffin vagy a brownie. Legalább 50% kakaótartalommal rendelkezik és gluténmentes.
  • A finom madagaszkári bourbon vaníliával készült dmBio vanília pudingporból tej vagy növényi ital hozzáadásával ízletes desszert készülhet. Az aromás-édes ízű puding hidegen és melegen egyaránt finom.
  • A tapadásmentes, formastabil és kifolyásbiztos Profissimo 2in1 szilikon sütiforma pedig nemcsak muffin, hanem mini pite készítéséhez is ideális. (-40°C és +240°C között hőálló).

  

Ezt is szeretjük