Nagy a baj vidéken: elfagy a gyümölcs, így próbálnak védekezni

barack fagy gyümölcs
Olvasási idő kb. 3 perc

A visszatérő, fagyos éjszakák veszélyeztetik a termést. A gyümölcsfák már virágozni kezdtek, de a hideg miatt kétséges a sorsuk.

Füstöléssel próbálják védeni a gyümölcsfáikat a magyar gazdák. Az Időkép osztott meg Facebook-oldalán fényképet arról, milyen különleges módszerrel próbálják enyhíteni a fagykárt. 

Máglyákat raktak a gyümölcsösökben, hogy a füst segítsen a gyümölcsfák rügyeinek és virágainak túlélni a hirtelen visszatért hideg éjszakákat. A gyakorlat nem új keletű, régóta alkalmazzák a hajnali fagyok idején. 

A fagy nem jött jól a gyümölcsösöknek

Volt, ahol baltával kellett törni a befagyott vizet, másutt a szappanbuborék is megdermedt. Az enyhe, február végi-március eleji napokat követően ismét mínusz 10 fok körüli az éjszakai hőmérséklet az ország több részén. A napokban még folytatódnak a hideg éjszakák.

A füstöléses eljárás a fagykár mérséklésére régi gyakorlat vidéken, van, ahol gyertyát gyújtanak, másutt máglyát raknak. A virágzó fák friss hajtásainak árt a hideg.

Ez a leginkább a kajszi- és őszibaracktermésre lehet befolyással, de az alma- és körtefák is nehezen viselik az utófagyokat. A gazdák azonban felkészültek, egy-egy tavaszi időszak során átlagosan 20 olyan éjszaka van, amikor a talaj menti hőmérséklet visszazuhan 0 fok alá, ilyenkor élnek a füstölés lehetőségével. 

A gyümölcsfák fagyra legérzékenyebb részei a teljes virágzásban lévő virágrügyek, amelyeknél a mínusz 3-7 Celsius-fokos fagy már 50%-os fagykárt okoz, valamint a fiatal terméskezdemények a sziromhullást követő 2-3 hétben, amelyek már a mínusz 1-2 fokos hidegben is súlyosan károsodhatnak" - összegzi a Gazdabolt, hogy mekkora veszteséggel is járhat a hideg tavaszi időjárás. 

Ezért füstölnek a gyümölcsösben a gazdák

Mint írják, az aktív fagyvédelem legősibb módja a füstölés, ezzel nemcsak a levegőt lehet 1-2 fokkal felmelegíteni a gyümölcsfák körül, de a hideg kisugárzása is csökkenthető vele. Ilyenkor egy karó köré éghető anyagot, például szalmát vagy venyigét raknak, ráteszik füstöt szolgáltató nedves lombot, szalmát, végül az egészet földdel takarják, majd meggyújtják.

Egy füstölő kupaccal 40-50 négyzetméternyi terület védhető meg a fagytól.  

A füstölés modernebb verziója, amikor paraffingyertyákat égetnek. Ez drágább, hiszen egy gyertya akát 6-8 ezer forint is lehet, de akár mínusz 7 fokos hidegig hatékony. 

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!

A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.

Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek