Ragacsos kekszek török recept alapján: liszt helyett darált mandula fogja össze
A török mandulás kekszekbe liszt sem kerül, így az is fogyaszthatja őket, aki gluténmentesen étkezik.

A török mandulás kekszek története a 19. századi Oszmán Birodalom idejéig nyúlik vissza. Eredetileg egy kevés keserű mandulát is adtak hozzá. A kis kekszek állaga leginkább a macaronra emlékeztet, kívül ugyanis roppannak, belül ragacsosak. Kávé vagy tea mellé nincs is finomabb választás.
Török mandulás keksz
Hozzávalók 10 darabhoz
- 20 dkg cukor
- 18 dkg darált mandula
- 3 tojásfehérje
- 1 kávéskanál citromlé
- 1 csipet só
- 10 szem egész mandula a tetejére
Elkészítés:
A tojásfejérjét, a cukrot, a sót és a citromlevet vízgőz fölött olvaszd össze. Addig kevergesd kézi habverővel, amíg a cukor fel nem olvad. A keverék állaga ragacsos legyen, a hőmérséklete pedig meleg, de ne túl forró, az ujjadat még tudd beletenni. Ekkor vedd le a tűzről, és több adagban forgasd bele a darált mandulát. Kanalazd át egy másik edénybe a keveréket, és hagyd kihűlni.
Egy nagy gáztepsit bélelj ki sütőpapírral. A kihűlt tésztát muffindíszítő szett vagy habzsák segítségével adagold a tepsibe. Ha ilyened nincs, vagy nehézkesnek találod a használatát, kanállal is halmozhatsz adagokat a tepsire. Minden második darab közepére helyezz egy egész mandulát, és told 160 fokos sütőbe 27-28 percre. Miután kisült, hagyd állni öt percig, majd egy-egy mandula és mandula nélküli darabot az aljuknál fogva ragassz össze.
Napokig puha kefires, medvehagymás pogácsa: rögtön dupla adaggal gyúrd be
A puha medvehagymás pogácsa tésztájába kefir kerül, ettől lesz fantasztikus az állaga, akár több napig is élvezhető a finom házi, porhanyós péksüti.
ElolvasomKép: asikkk / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!