Így készül a lengyel krémes, a karpatka: a vékony tésztalapok kozött gazdag krém terül el

A karpatka, vagyis a lengyel Kárpátok-krémes bármilyen ünnepi alkalommal megállja a helyét.

Lengyel Kárpátok-krémes: karpatka
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Kárpátok-krémes, vagy lengyel nevén karpatka egy, a mi képviselőfánkunkhoz hasonló sütemény. Az alapja forrázott tészta, a lapok között pedig sűrű vaníliapuding terül el. A pudingot nagyon könnyen összeállíthatod por nélkül is, kukoricakeményítővel sűrítve.

Karpatka: lengyel Kárpátok-krémes

Hozzávalók x cm-es formához 20 cm átmérőjű formához

A tésztához:

  • 9 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 dl tej
  • 1 csipet
  • 0.5 dl víz

A krémhez:

  • 17 dkg vaj
  • 13.5 dl cukor
  • 5 dl tej
  • 3 dkg kukoricakeményítő
  • 2 tojás
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Először a krémet készítsd el, hogy legyen ideje kihűlni. Négy deci tejet egy lábosban forralj fel. A tojást keverd ki a cukorral, a liszttel, a keményítővel és a félretett egy deci tejjel. Adagold a forrásban lévő tejhez, majd vedd alatta a lángot kicsire, és kézi habverővel kevergesd egy-két percig, amíg besűrűsödik. Ha a kívánt állagot elérte, húzd le a tűzről, és keverd hozzá a vaníliaaromát. Takard le fóliával, hogy ne bőrösödjön, és hagyd kihűlni.

Közben állítsd össze a tésztát. A tejet, a vizet, a cukrot, a sót és a vajat tedd egy lábosba. Amikor felforrt, húzd le a tűzről. Kanalanként, fakanállal folyamatosan kevergetve adagold bele a lisztet. Tedd vissza kis lángra, és így keverd egy percig, amíg besűrűsödik, és az edény falától elválik. Ekkor húzd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Amikor már minimum langyos, egyenként keverd hozzá a tojásokat.

Egy 20 centis tortaformát bélelj ki sütőpapírral. Öntsd bele a tészta felét, és 190 fokon 25-30 perc alatt süsd aranyszínűre. Borítsd deszkára, és süsd meg a másik adag tésztát is. Ha van két egyforma tortaformád, egyszerre is sütheted őket, ezzel is időt megtakarítva. A kisült lapokat hagyd kihűlni. Egyenetlen, dimbes-dombos formájuk lesz, innen a süti neve is.

A krémhez való puha vajat keverd robotgéppel habosra, majd adagold bele a kihűlt vaníliapudingot. Egyszerre mindig csak egy evőkanállal tegyél belőle a vajhoz, és csak miután egyneműre keverted, add hozzá a következő kanállal. 

Az egyik kisült tésztalapot a lapos oldalával lefelé helyezd egy tálra. Kend meg a krémmel, és tedd a tetejére a másik lapot. Tedd a hűtőbe 3-4 órára.

 

Puha, kevert tésztás mandulatorta: tejföltől omlós a sütemény

Ez a varázslatosan egyszerű, kevert tésztás mandulatorta az omlós tésztájával biztosan mindenkit az ujjai köré csavar majd. Az enyhén édeskés, finom vajas ízű sütemény reggelire, teaidőre, de akár uzsonnára is remek ötlet.

Elolvasom

Kép: ALLEKO / Getty Images

Ezt is szeretjük