Omlós, diós vagy mandulás Kossuth-kifli: puha vajas piskótából készül
A Kossuth-kifli alapja légiesen könnyű piskóta, a tetejére pedig darált dió vagy mandula kerül.

A Kossuth-kifli eredeti neve pozsonyi kifli volt, ugyanis innen indult hódító útjára ez az egyszerűségében is pazar sütemény. Az országgyűlés ideje alatt sokszor ebédelt Kossuth Lajos Palugyai Jakab Vasforrás nevű vendéglőjében, ahol rendszeresen rendelte ezt az édességet, így ragadt rá később a név. A tetejét dióval vagy mandulával szórd meg.
Diós vagy mandulás Kossuth-kifli
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg darált dió vagy mandula
- 4 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 0.5 csomag sütőpor
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből verj kemény habot. A cukrot keverd habosra a vajjal, majd add hozzá egyenként a tojássárgákat. Reszeld bele a citromhéjat, és ezt is keverd habosra. Amikor a térfogata megnőtt, a színe pedig kifehéredett, forgasd hozzá óvatosan a tojásfehérjét, majd szitáld bele a sütőporral elkevert lisztet. Egyengesd el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Szórd meg a tetejét darált dióval vagy mandulával, és told 180 fokos sütőbe 20 percre. Ha a beleszúrt villára nem ragad rá a tészta, vedd ki a sütőből. A papír segítségével emeld ki a tepsiből. Várd meg, amíg kihűl, majd hold alakú formával szúrd ki kifli alakúra. A tetejét szórd meg porcukorral.
Puha étcsokis-banános muffin: szerethető édesség pillanatok alatt
Az isteni csokis-banános muffint villámgyorsan összedobhatod, egyszerű kevert tészta az alapja, így kezdők is bátran nekiállhatnak.
ElolvasomFotó: Botos Claudia/Sóbors
OLVASD EL EZT IS!

- aprósütemény
- teasütemény