Ezt az 5 élelmiszert tilos megenni, ha lejárt a szavatossága

shutterstock 561872713
Olvasási idő kb. 2 perc

Vannak olyan élelmiszerek, amelyekről nem lehet egyszerűen csak a szagáról megállapítani, hogy biztonsággal fogyaszthatók-e vagy sem. Ezt az 5 ételt mindenképpen dobjuk ki szavatossági idejének lejárta után.

Bár sok élelmiszert el lehet fogyasztani azután, hogy lejárt a szavatossága, azonban vannak olyanok, amelyeket nem jó ötlet a lejárati idő után. 

Ezeket az élelmiszereket ne edd meg a szavatossági időn túl

Ha csak nem szeretnénk egy gyomorrontással, hányással és hasmenéssel járó betegséggel tölteni néhány napot, jobb, ha az alábbi élelmiszereket inkább a szemetesbe dobjuk, ha a csomagoláson lévő dátum alapján már nem fogyasztható, vagy a felbontástól számított időn túlhaladtunk.

Sokan azt gondolják, elég e szempontokat a hús és bizonyos tejtermékek esetében betartani. 

A különféle élelmiszerek, köztük a szószok szavatossági ideje más és más lehet
A különféle élelmiszerek, köztük a szószok szavatossági ideje más és más lehetFotografiaBasica / Getty Images Hungary
  • ricotta, a krémsajt vagy a kecskesajt egy-két hét után megromlik. A keményebb sajtok, mint a cheddar vagy a gouda, hosszabb ideig is eltarthatók a hűtőszekrényben, mert a baktériumok és a penész nehezebben hatol át rajtuk. 
  • Az üveges szószokat hiába tároljuk hűtőszekrényben, ha elszíneződtek, vagy megváltozik az illatuk, ki kell dobni. Különösen igaz ez akkor, ha belemártjuk a késünket, amivel baktériumokat juttathatunk az üvegbe.
  • A mustár akár egy évig is eláll a hűtőben, de a majonézt két, a BBQ szószt négy, a ketchupot pedig hat hónap alatt el kell fogyasztani felbontás után.
  • A gyümölcsleveket és a zöldségleveket felbontás után legfeljebb 5 napig lehet eltartani a hűtőben, míg a halat a vásárlás után maximum 1-2 napig. Ez utóbbit ellenkező esetben le kell fagyasztani, különben elszaporodnak benne a baktériumok. 
  • A bogyós gyümölcsök frissességüktől függően három napig vagy akár két hétig is eltarthatók. Rövidebb időt bír ki a málna és az eper, míg az áfonya akár 14 napig is eláll. Ha ez idő alatt nem fogyasztjuk el a gyümölcsöket, praktikus lefagyasztani.

E cikkünkből megtudhatod, melyik az a három népszerű étel, amit ha naponta fogyasztunk, csökkenthetjük a bélrák kockázatát.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek