Pisztáciával is készülhet a tiramisu: ez az isteni sütemény titka
Kapusi Gerti a tiramisu világnapja alkalmából mutatta be a saját receptjét.

A világ egyik legismertebb olasz desszertje, a tiramisu az utóbbi évtizedekben olyan népszerűségre tett szert, hogy világnapot is kapott: 2017 óta március 21-én tiszteleg előtte az egész világ, de legalábbis az édesszájúak. Kapusi Gerti cukrász, a TV Paprika Magazin társműsorvezetőjének tippjei segítségével otthon is kipróbálhatod a klasszikus, vagy akár a pisztáciás tiramisut, a mentes verzióhoz pedig helyettesítési trükköket is kapsz.
A tiramisu eredete
A tiramisu egy ma már világhírű olasz desszert, amely mascarponéból, tojásból, cukorból, kávéból, alkoholból (ami eredetileg marsala likőr volt), babapiskótából és egy kevés kakaóból készül. Nevének szó szerinti jelentése „dobj fel engem”.
Eredete nem teljesen tisztázott. Több történet is kering a születéséről, de a legelterjedtebb verzió szerint a tiramisu a 20. század közepén keletkezett, 1960-ban készítette el először a trevisói Le Beccherie étterem.
Tojás – ne hagyjuk ki a tiramisuból
– Az igazi, hamisítatlan tiramisuban a gőz felett csípősre melegített tojássárgáját keverik ki mascarponéval, tejszínnel és porcukorral – mondja Kapusi Gerti, a TV Paprika Magazin társműsorvezetője. – A csípősre melegítés azt jelenti, hogy amikor megcsípi a meleg az ujjunkat, akkor pont jó. Ebben az esetben gőz felett kezdjük el kevergetni a tojássárgáját. Amikor már egy kicsit sűrűsödni kezd, az ujjunkkal ellenőrizzük a hőfokát.
Marsala és amaretto – az eredeti tiramisu alapjai
A magyarok leginkább rumaromával helyettesítik a marsalát és az amarettót, pedig mindkettőt meg lehet venni itthon. Marsalát főképp olasz boltokban vásárolhatsz vagy online rendelheted meg, az amarettót pedig számos nagyobb bolthálózat polcain is megtalálhatod.
Tiramisufajták; mire figyelj, ha pisztáciásat készítenél
A tiramisufajtáknak tényleg csak a képzelet szabhat határt. Kapusi Gerti Sütit akarok! cukrászdájában már közel 30-félét próbálhattak ki a kísérletezni vágyók, a legnépszerűbb verziójuk a pisztáciás. Ha ilyet szeretnél készíteni, semmiképp se spórolj a pisztácián; vagy válassz nagyon magas pisztáciatartalmú krémet, vagy piríts pisztáciát, majd daráld le késes aprítóban. A pisztáciakrémet az alapkrémhez kell keverni.
– Készülhet csokoládés verzióban is, lehet kísérletezni akár sütőtökös vagy epres megbolondítással is, és akár a marsalát is lecserélhetjük például kávélikőrre – tette hozzá Gerti.
Speciális diéta esetén sem kell lemondani az olaszok ínycsiklandozó desszertjéről. Cukor helyett lehet folyékony édesítőt, babapiskótából glutén- és cukormenteset, mascarponéból és tejszínből pedig laktózmenteset választani.
Világrekord
Egy különleges rekord is fűződik a tiramisuhoz: 2015 májusában Gemona del Friuli városában a világ legnagyobb tiramisuját készítették el, amely több mint 3 tonnát nyomott. 750 liter kávé, 625 kg mascarpone, 450 kg babapiskóta, 250 kg cukor, 25 kg kakaó és 25 kg tejszínhab felhasználásával készült.
És hogy miért a világnap? A tiramisu nemcsak egy desszert, hanem Olaszország szimbolikus étele, amely összeköti a kultúrát, a gasztronómiát és a közösségi élményeket. A tiramisuban keveredik az olasz kávékultúra, a hagyományos cukrászat, valamint az olasz emberek kedvessége és vendégszeretete.
Kapusi Gerti így készíti a tiramisut (a receptjét lásd lent), aki pedig kipróbálná Jamie Oliver csokoládés verzióját, kattintson a TV Paprikára 2025. március 25-én 16 órától (Egyszerűen Jamie).

Tiramisu – egy nagy jénai tálhoz (8-10 adag)
Hozzávalók:
- Egy nagy csomag babapiskóta (500g)
- 6-8 jó erős presszókávé
- 3 dl forró víz és 4-6 ek. amaretto likőr (elhagyható)
- 2 ek. cukor
A krémhez:
- 500 g mascarpone
- 150 g cukor
- 4 tojás (tojás nélkül 500 g habbá vert tejszín, min. 35%!)
- Vaníliaőrlemény vagy vaníliás cukor
Elkészítés:
A krémhez a tojásokat válaszd szét, a sárgáját gőz fölött habosítsd ki a cukor felével. Folyamatosan kevergesd, amíg csípős meleg nem lesz, majd vedd le a gőzről és robotgéppel fehéredésig habosítsd.
A tojásfehérjéket a cukor másik felével robotgéppel verd habbá. A cukros tojássárgájához keverd a mascarponét és a vaníliaőrleményt vagy vaníliás cukrot. A fehérjehab felét még keverheted robotgéppel, aztán válts spatulára, és lazán forgasd bele a maradék habot a krémbe.
Ezután már csak a rétegezés jön: az ízesített kávéba mártott babapiskóták és a krém. A tetejét krémmel zárd, majd kakaóporral hintsd meg. Egy éjszakára vagy legalább fél napra tedd hűtőbe.
8 isteni olasz étel eredeti receptje: a bruschettától a toszkán almatortáig
Az olasz konyha méltán népszerű az egész világon. A tészták, az izgalmas főételek és a könnyed desszertek egyszerűek, mégis nagyon ízletesek.
Elolvasom
Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Képek: Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- sütemény
- ricotta
Olasz fánkok ricottával gyúrva: nem lehet belőle eleget készíteni

- desszert
- citrom