Az egyik legalapvetőbb gyümölcs, hiszen számos süteményhez, teához és limonádéhoz hasznosítjuk: a citrom szinte mindenki konyhájában ott lapul valahol, ám ahhoz, hogy megelőzzük a penészesedését, nem mindegy, pontosan hova tesszük.

Biztosan sokan jártak már úgy, hogy megvásároltak néhány citromot egy-egy sütemény recept miatt vagy valamilyen ízesítési céllal, majd a gyümölcsök pár nap alatt penészedésnek indultak. Meglehet, hogy ebben az esetben rossz helyen tárolták a citromokat, ugyanis közel sem mindegy, hogy milyen tárolási módot választunk azoknak.

Vanessa King táplálkozási szakértő szerint minden a boltban kezdődik. Ha azt szeretnénk, hogy a citrom minél tovább friss maradjon, élénksárga, feszes héjú darabokat érdemes vásárolnunk, azokat is lehetőleg hűtött polcról, az ott tárolt darabok ugyanis tovább bírják otthon, mint a szobahőmérsékleten tárolt társaik. Ebből következik, hogy a szakértő szerint a legjobb, ha a megvásárlásukat követően otthon is hűtőszekrénybe, annak is a zöldségtároló rekeszébe, egy lezárt zacskóba tesszük a gyümölcsöket.

Így akár három hétig vagy egy hónapig is frissek maradhatnak.

A felvágott citromokat is hűtőben kell tartani, lehetőleg egy légmentesen záródó edényben vagy visszazárható műanyag zacskóban, hogy tovább megőrizzék a szavatosságukat. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a citromot semmiképp se tároljuk olyan gyümölcsök közelében, amelyek érnek.

„Az olyan termések, amelyek etiléngázt bocsátanak ki – például az alma, a dinnye vagy a banán – felgyorsíthatják a citrom érési folyamatát, ami miatt hamarabb megpuhulnak vagy romlanak” – figyelmeztetett King. Hozzátette: szobahőmérsékleten is tárolhatók a citromok, ebben az esetben azonban olyan helyet kell választani, hogy ne érje azokat közvetlen napfény, illetve szintén ne legyenek más, érő gyümölcsök a közelükben. Ha mindez teljesül, akár két hétig is elállnak. Ezenkívül a citrom nagyjából négy hónapig fagyasztóba is tehető, egészben, illetve szeletekre vágva.

King szerint a gyümölcs levét úgy tudjuk a legpraktikusabban és a legtovább tárolni, ha kifacsarás után jégkockatartóba öntjük, így később egyszerűen adagolhatjuk, például egy friss citromos öntethez.

(Femcafé)

(Borítókép: Citrom. Illusztráció: Getty Images)