10 dolog, amit soha ne csinálj étteremben: azonnal elásod vele magad

GettyImages-1018141890 (1)
Olvasási idő kb. 3 perc

Azt talán mindenki tudja, hogy egy étterembe érkezve a férfi megy elöl és nem a nő, míg távozáskor kifelé már előreengedheti az udvarias férfi hölgy partnerét. Ezenkívül jó tudni még pár szabályt, hogy mit tehetsz, és mit biztosan ne csinálj, ha például vacsorázni mész.

A különböző népek kultúrái és szokásai eltérőek. Az etiópok például közös nagy tálból költik el ünnepi étkezéseiket, és a barátság, a szeretet és a ragaszkodás jele, ha az ujjaiddal összefogott rizs- vagy húsadagocskát te magad teszed bele tulajdon kezeddel szeretted szájába. Ami máshol tiszteletadás, azon egy hazai étteremben igencsak meglepődnének. Ezért emlékeztetőül megosztunk egy tízes listát néhány ismert és kevésbé ismert éttermi illemszabállyal.

  1. Ne ülj le rögtön az első szabad asztalhoz, a legjobb, ha előre foglaltatsz magatoknak helyet.
  2. Ha nincs az asztalodon sószóró vagy bármi, amire szükséged van, ne szolgáld ki magad a másik asztalról elvéve, onnan is hiányozni fog, és ez nem is a vendég dolga.
  3. Ügyelj arra, hogy nagyjából egyforma mennyiségű ételt rendeljetek. Ha az egyik vendég már rég végzett, és csak nézi, ahogy a másik eszik, az mindkét félnek kínos lehet.
  4. Ha közös tálból szedtek, szedő evőeszközt kell használni, nem az egyik vendég sajátját, még akkor sem, ha korábban még nem evett vele. Szedés után mindenki a saját tányérjáról eszik már, nem "csipeget" bele a közös tálba
    Ez cuki, de ez is olyan, amit inkább ne csinálj étteremben
    Ez cuki, de ez is olyan, amit inkább ne csinálj étterembenKathrin Ziegler / Getty Images Hungary
  5. Egyszerre kezdjetek el enni, illik megvárni a másik felet az étkezéssel.
  6. Az etikett szabályai szerint az ételt emeled a szádhoz, nem a szádat közelíted az ételhez. Ez igaz a szívószálas megoldásokra is, amihez szintén nem kell az asztalhoz ereszkedni felsőtestből, hanem a poharat megemelve kell belőle inni kényelmes távolságból, szép, egyenes tartással.
  7. A textilszalvétát a térdedre fektesd, ne tűrd a nyakadhoz. Ezzel a szád szélét csak finoman itathatod le, a maszatosabb műveletekhez ott az eldobható szalvéta. Orrfújásról pedig még csak nem is beszélünk az asztalnál.
  8. Ha befejezted az étkezést, a használt papírszalvétát ne dobd a tányérra. Ha textil a szalvéta, hagyd a tányérod bal oldalán az asztalon, finoman félbehajtva.
  9. Az étkezésnek akkor van vége, ha mindenki befejezte az evést. Ezt az evőeszköz pozíciójával biztonsággal tudathatod az étterem személyzetével akkor is, ha a tányérod tele maradt. Míg az utolsó vendég is befejezi az evést, illik úgy megvárni, hogy aki már nem is eszik, az sem teszi el maga elől az üres tányérját, nem kezdi el leszedni az asztalt vagy összerakni az üres tányérokat. Senki ne tolja a székét sem hátrébb, hogy végre kényelembe helyezze magát, vagy azért, hogy kigombolhasson egy feszessé vált ruhadarabot.
  10. Távozáskor pedig nem szabad megfeledkezni a borravalóról sem.

Ha a hétköznapi etikett szabályai érdekelnek az esküvői szezonhoz közeledve, olvasd el ezeket az intelmeket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek