Nem marad frissebb a pezsgő, ha kanalat teszünk az üvegbe

2015.10.27. 09:44

Talán a legismertebb gasztróanekdota, hogy a pezsgősüvegbe (ezüst) teáskanalat kell rakni, attól majd megőrzi frissességét, szénsavasságát, ha a hatodik palack már mégsem csúszott le szilveszter éjszakáján. A trükk nagyon egyszerű, bárki kipróbálhatja otthon, és mindenkinek van olyan ismerőse, aki már hallott olyanról, aki tényleg kipróbálta, és tényleg működött. Sajnos valójában a legenda nem igaz. 

Bár évről évre több újságíró és blogger megírja, hogy kipróbálta és működik, ezek a kísérletek nem kontrollált körülmények között zajlanak, így valódi következtetést nem lehet levonni belőlük. Ezt legjobban azt mutatja, hogy a Mythbusters-sorozatba is befért egy ilyen témájú rész, és ott pont a bloggerek kísérleteinek ellenkezője jött ki, az ezüstkanalas pezsgő maradt a legkevésbé szénsavas.

Szerencsére a kísérletet elvégezték rendes, tudományos körülmények között is a Stanford kutatói, méghozzá nem is ma, hanem már majdnem negyed évszázada, 1994-ben. Az eredményen meglepődtek, de nem a kanál miatt.

A kutatók összeállítottak egy íztesztelő csapatot, az két tudós feleségéből, egy egyetemistából, több oktatóból és professzorból különböző tanszékekről, és az ő rokonaikból állt. A csapat tíz különböző üveget tesztelt le, amelyeknek pontosan kontrollálták hőmérsékletét.

Az üvegeket lefedték, hogy ne lehessen felismerni, melyiket hogyan kezelték, így a kóstolók nem tudták, melyikkel próbálkoznak. A teszthez kipróbáltak több fajta megoldást:

  • az egyiket csak a teszt előtt nyitották ki;
  • egy 26 óráig nyitva hagyott üveget;
  • egyet, amibe ezüst kanalat tettek;
  • egy másikba rozsdamentes kanalat;
  • és az egyiket újra bedugózták éjjelre.

Az eredmények egyértelműek voltak: a kanalak nem voltak túl jók a szénsavasság megőrzésében de a szabadon hagyás is jobban működött, mint a pezsgő újradugózása. Sőt, a nyitva hagyott üvegek magasabb pontot értek el a frissen kinyitottnál is.

A kutatók szerint a furcsa eredmények annak köszönhetőek, ahogy a pezsgő készül: minden üveg különböző, elválasztott mikrokörnyezet, ami keresztülmegy a saját erjesztőfolyamatain. Nem is kapott egyetlen üveg sem pontosan ugyanolyan pontszámot. A másik dolog, ami valószínűleg közbeszólt, hogy az emberek képtelen pontosan megítélni ilyen dolgokat, rengeteg tényező befolyásolhatja a pontszámokat, ezt láttuk a borkóstolásnál is.

Az eredmények viszont elég egyértelműek voltak ahhoz, hogy a kanalas módszert nyugodtan elvethessük.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM