Nem marad frissebb a pezsgő, ha kanalat teszünk az üvegbe
További Ma Is Tanultam Valamit cikkek
- Ingadozó, de örök vonzerővel bír a Föld mágneses tere
- Perzselő hőség uralkodik rajta, mégis jég fedi a Naphoz legközelebb eső bolygót
- Szó szerint halálra tudjuk magunkat nevetni, többen megjárták már
- Módosult génjeik vannak a lustáknak, de nem kell ebbe beletörődni
- Tíz hónapon át földet sem érnek, mégis élnek és virulnak
Talán a legismertebb gasztróanekdota, hogy a pezsgősüvegbe (ezüst) teáskanalat kell rakni, attól majd megőrzi frissességét, szénsavasságát, ha a hatodik palack már mégsem csúszott le szilveszter éjszakáján. A trükk nagyon egyszerű, bárki kipróbálhatja otthon, és mindenkinek van olyan ismerőse, aki már hallott olyanról, aki tényleg kipróbálta, és tényleg működött. Sajnos valójában a legenda nem igaz.
Bár évről évre több újságíró és blogger megírja, hogy kipróbálta és működik, ezek a kísérletek nem kontrollált körülmények között zajlanak, így valódi következtetést nem lehet levonni belőlük. Ezt legjobban azt mutatja, hogy a Mythbusters-sorozatba is befért egy ilyen témájú rész, és ott pont a bloggerek kísérleteinek ellenkezője jött ki, az ezüstkanalas pezsgő maradt a legkevésbé szénsavas.
Szerencsére a kísérletet elvégezték rendes, tudományos körülmények között is a Stanford kutatói, méghozzá nem is ma, hanem már majdnem negyed évszázada, 1994-ben. Az eredményen meglepődtek, de nem a kanál miatt.
A kutatók összeállítottak egy íztesztelő csapatot, az két tudós feleségéből, egy egyetemistából, több oktatóból és professzorból különböző tanszékekről, és az ő rokonaikból állt. A csapat tíz különböző üveget tesztelt le, amelyeknek pontosan kontrollálták hőmérsékletét.
Az üvegeket lefedték, hogy ne lehessen felismerni, melyiket hogyan kezelték, így a kóstolók nem tudták, melyikkel próbálkoznak. A teszthez kipróbáltak több fajta megoldást:
- az egyiket csak a teszt előtt nyitották ki;
- egy 26 óráig nyitva hagyott üveget;
- egyet, amibe ezüst kanalat tettek;
- egy másikba rozsdamentes kanalat;
- és az egyiket újra bedugózták éjjelre.
Az eredmények egyértelműek voltak: a kanalak nem voltak túl jók a szénsavasság megőrzésében de a szabadon hagyás is jobban működött, mint a pezsgő újradugózása. Sőt, a nyitva hagyott üvegek magasabb pontot értek el a frissen kinyitottnál is.
A kutatók szerint a furcsa eredmények annak köszönhetőek, ahogy a pezsgő készül: minden üveg különböző, elválasztott mikrokörnyezet, ami keresztülmegy a saját erjesztőfolyamatain. Nem is kapott egyetlen üveg sem pontosan ugyanolyan pontszámot. A másik dolog, ami valószínűleg közbeszólt, hogy az emberek képtelen pontosan megítélni ilyen dolgokat, rengeteg tényező befolyásolhatja a pontszámokat, ezt láttuk a borkóstolásnál is.
Az eredmények viszont elég egyértelműek voltak ahhoz, hogy a kanalas módszert nyugodtan elvethessük.
Rovataink a Facebookon